Foto:

Valresultatet är helt klart: Fortsatt låsta positioner i Nyköping – 27-27 mellan blocken

NYKÖPING

Valresultatet i Nyköping är klart och fastställt. Och positionerna är fortfarande lika låsta.

27-27. När alla röster är kontrollräknade är de två politiska blocken fortfarande exakt lika stora med 27 mandat vardera. Sverigedemokraterna ökade med ett mandat och har därmed sju mandat och är vågmästare.

Moderaterna ökade med två mandat till 16 och Kristdemokraterna ökade med ett mandat till tre. Liberalerna och Centerpartiet ligger oförändrat på tre respektive fem mandat. Alliansen ökar därmed från 24 till 27 mandat.

Socialdemokraterna minskade med två mandat till 20. Miljöpartiet tappade mest och halverade sina mandat från sex till tre. Vänsterpartiet ökade med ett mandat och det gör att det rödgröna blocket totalt har minskat från förra mandatperiodens 31 mandat (majoritet) till 27.

Valresultatet är en utmaning då inget block har egen majoritet och då båda sidor har deklarerat att de inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Förhandlingar pågår mellan blocken, men någon lösning är ännu inte i sikte. Senast den 23 oktober, då nya kommunfullmäktige möts för första gången, måste partierna vara klara med vem som ska styra Nyköping.

Så här ser den slutliga mandatfördelningen ut i Nyköping. Flikarna visar också tidigare mandatfördelning från valen 2014 respektive 2010.

►23 oktober samlas kommunfullmäktige – "Då ska det vara färdigt"

►Nyköping: 27–27 mellan blocken – så tänkte S och M under valnatten

►SD i Nyköping tungan på vågen – kan avgöra vilka som styr i kommunen

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingKommunalpolitikVal 2018
Relaterat