Branschorganisationen Vårdföretagarna vill besöka politikerna i Nyköping för att diskutera framtidens äldreomsorg och ersättningen till de privata utförarna. Foto:

Vårdföretagarna fick nobben av Nyköping

NYKÖPING

Branschorganisationen Vårdföretagarna vill träffa kommunpolitiker runt om i landet, men i Nyköping blev det nobben. – Lite förvånande och olyckligt, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef.

Vårdföretagarna är en branschorganisation för privata företag i hemtjänst och äldreomsorg. Inför valet åker företrädare runt i landet för att diskutera framtidens äldreomsorg och villkoren för de privata vårdgivarna.

– Vår avsikt är att träffa politiska företrädare i de viktigaste kommunerna, säger Håkan Tenelius.

Men Veronica Andersson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Nyköping tackade nej till ett möte och hänvisade till högsta chefen i divisionen för social omsorg, Stefan Heinebäck.

– Det är väldigt många som hör av sig och jag tycker att det här är en så pass stor fråga att alla partier borde delta, säger hon.

Syftet är att lösa problemen, inte att skälla ut någon

Trots att Nyköping inte är så stort räknas det som en viktig kommun där privata utförare står för en del av äldreomsorgen.

– Det är viktigt för oss att höra vad politikerna säger och höra hur vi kan bistå i frågor om till exempel hur man ska klara utbyggnaden av äldreboenden. Många kommuner tar hjälp av företagen, säger Håkan Tenelius.

En annan aktuell fråga i Nyköping är ersättningen för hemtjänst.

– Ibland ser man att ersättningen inte är rättvis, det finns fall där man låter kommunens egen verksamhet gå med underskott. Och jag vet att sådana diskussioner har förekommit i Nyköping.

Den kommunala hemtjänsten i Nyköping har gått minus i flera år. När underskottet täcks från annat håll i den kommunala kassan anser de privata utförarna att det är orättvist, då de inte får motsvarande ersättning för sitt arbete.

– Men syftet är att lösa problemen, inte att skälla ut någon, säger Håkan Tenelius.

Veronica Andersson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Nyköping. Foto:

Att Veronica Andersson hänvisade till Stefan Heinebäck beror på att det är han som arbetar med planeringen av de nya äldreoendelägenheterna på Brandholmen. Men när det gäller frågor om framtiden vill Veronica Andersson ha med sig fler partier och ska lyfta frågan.

– Vi har möte med kvalitetsgruppen där alla partier är representerade och jag ska lyfta frågan hur vi ska göra där, säger hon.

– Utmaningen inom äldreomsorgen är tvärpolitisk, det är inte jag ensam som ska bestämma. Vi måste ha en fungerande verksamhet som håller över flera val.

Håkan Tenelius och Vårdföretagen är beredda att åka till Nyköping ändå och hoppas fortfarande på att det ska bli ett möte.

– Jag hoppas fortfarande, men annars får vi väl träffa oppositionen då.

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

Veronica Andersson (S)Ekonomi/FöretagHemtjänstKommunalpolitikNäringslivÄldreomsorg
Relaterat