Debatt Forskningsrapporten nyligen från Linköpings universitet påvisade tydligt att rapporter från Brå, Brottsförebyggande rådet, har manipulerats och ”ändrat rön som av politiska, ideologiska eller andra skäl inte varit önskvärda.”

Det förvånar inte – och ingår i ett större mönster. Fakta om verkligheten tystas allt oftare ned och läggs tillrätta. När KD:s dåvarande partiledare Alf Svensson i maj 2002 påtalade att det fuskades med bidrag i Sverige, möttes han av statsminister Göran Persson som spelade djupt indignerad. Det var ju valår; en debatt om bidragsfusk gagnade icke Makten. Alltså pekades Svensson ut som en förskräcklig människa som gav sig på sjuka och försvarslösa människor.

Skandalen Transportgate för två år sedan, när skyddsklassade uppgifter i strid mot svensk lag flyttades till servrar i mindre pålitliga stater, är ännu i dag en ouppklarad affär trots att två ministrar och en generaldirektör fick sparken. Statsminister Stefan Löfven har envist förnekat all kännedom. Det är ytterst illavarslande att sanningen fortfarande undanhålls allmänheten.

Vi har också sexövergreppen under festivalen We Are Sthlm, som polisen och pressen medvetet undanhöll rapporter om eftersom dessa pekade ut ”en specifik etnisk grupp”. Likaså har det höjts röster från debattörer som vill hemligstämpla polisens växande listor över utsatta områden, i folkmun även refererade till som ”no-go-zoner”.

Och när forskaren Joakim Ruist i maj 2018 i Aktuellt i SVT tog upp att hans forskning fastslagit att en invandrare i genomsnitt kostar skattebetalarna 74 000 kronor per år, fick han av programledaren Lotta Bouvin frågan om huruvida hans rapport skulle kunna ”användas i valrörelsen”, och om han ”tänkt och tagit hänsyn” till det. Översättning: forskare ska passa sig för att lägga fram fakta, om dessa kan gynna fel sida i den politiska debatten.

Lägg till det att parallellt med att skandalen runt Brå pågår, har SCB precis beslutat att vissa uppgifter om friskolor, bland annat elevsammansättningen, ska hemlighållas.

Det ovanstående är bara ett axplock. Allt tydligare ses ett skrämmande mönster av information som tystas ned: du kan själv de följa hur rapporten om Brå kommer att tryckas undan och förnekas. Men när samhällsutvecklingen till sist har blivit så obehaglig att fakta om den ska undanhållas folket, då är vi ute på mycket djupa och farliga vatten – och driver med avstängd radar och nedsläckta lanternor.