I juni släppte Centerpartiets Ungdomsförbund årets Framtidsrapport. För andra året i rad har vi rankat Sveriges kommuner utifrån aktuella rankingar inom miljö, utbildning och företagsamhet. Makten ska ligga nära människor och kommunpolitikerna behöver sluta slösa skattepengar och grotta ner sig små förslag och ta tag i de stora frågorna för ungas framtidsutsikter.

Det är dags för Sveriges kommunpolitikerna att ta sitt ansvar och engagera sig i politiken på riktigt. Det är dags för Sveriges kommunpolitikerna att förvalta förtroendet som väljarna gett dem. Det är dags för Sveriges kommunpolitiker att höja blicken från vilken färg det ska vara på kommunens nya onödiga konstverk “som ska sätta kommunen på kartan”. Kommunpolitikerna runtom i hela vårt avlånga land måste börja prioritera klimatet, företagsamheten och skolorna för Sveriges ungas framtids skull.

Varför väljer människor att engagera sig i kommunpolitik? Är det ett brinnande engagemang för bygdens överlevnad? För klyftorna mellan skolorna i förorten kontra innerstan eller byggnation av supercykelstråk? Kanske, men så är det nog inte för alla. Det märks tydligt att vissa inte tar förtroendet på allvar när vi reflekterar över varför vissa kommuner ständigt hamnar långt ner i framtidsrankingen.

Ett starkt lokalsamhälle och engagemang hos medborgarna för sin kommun är det som bidrar till ökade framtidsutsikter för yngre. Det som vi tydligt har kunnat se i rankingarna från Svenskt Näringsliv, Aktuell Hållbarhet och Lärarnas riksförbund är att kommunpolitiker som sätter en vision, tydliga mål och en vilja att förändra får en bättre ranking. Detta gäller för alla tre områden som lyfts i framtidsrapporten.

Vi vill därför skicka en uppmaning till alla Sveriges kommunpolitiker och främst ni i ledande positioner. Ni i framtidsrankingens botten: Ta framtidsutsikterna för unga på allvar och jobba för att utveckla dem. Lyssna på lärarna, miljöorganisationerna och näringslivet och engagera er för förändring. Ni i toppen: sluta inte jobba för utveckling. Sätt er aldrig ner och känn er nöjda. För vi tror på ett decentraliserat samhälle med makten så nära människorna som möjligt. Vi tror på kommunerna, men då måste ni också göra ert jobb och ge alla Sveriges unga en ljus framtid med jämlika förutsättningar – oavsett i vilken kommun man är född. Ta våra framtidsutsikter på allvar och engagera er i uppdragen som väljarna gett er förtroendet att inneha.