1661 var Sverige det första landet i världen att införa sedlar. Idag går vi mot att vara ett kontantfritt samhälle där betalningar sker i huvudsak digitalt. Sverige har alltid varit bland de första länderna att omfamna nya tekniska lösningar och så även för betalningar. Mer än 80 procent av alla detaljhandelstransaktioner görs idag elektroniskt, och Swish och Izettle förenklar betalningar för handlare och konsumenter. Detsamma gäller den blomstrande e-handeln, som är beroende av tjänster som Klarna och Trustly för effektiva och smidiga betalningar.

Samtidigt som svenska konsumenter är positiva till nya digitala lösningar, 6 miljoner svenskar använder sig till exempel av Swish, är förtroendet för bankerna lågt. Enligt en förtroendeundersökning av Kantar SIFO sjönk medborgarnas förtroende för bankerna 2019 trots redan låga nivåer. Förmodligen går det att dra en parallell till de penningtvättskandaler som flera storbanker drabbats av under slutet av 2018 och början av 2019, men också för att kronans värde sjunkit rejält och utlandssemestern har blivit en dyr historia.

Därför är det inte konstigt att allt fler konsumenter väljer att lämna storbankerna eller åtminstone delar upp sina tjänster mellan olika typer av betallösningar. Det är inte längre lika vanligt att samla alla sina besparingar, lån och investeringar hos samma bank när det finns så många aktörer som kan ge effektivare, mer specialiserade och bättre lösningar. Det är positivt att storbankerna får konkurrens av nya uppstickare som med ny teknik kan ta fram mer användarvänliga och billigare tjänster.

EU:s nya betaltjänstedirektiv som trädde i kraft i maj 2018 öppnar upp för nya typer av bolag att konkurrera med bankerna i större utsträckning. Det är du som konsument som bestämmer över din data, men du kan tillåta andra aktörer än din bank att ta del av din kontoinformation. Detta leder till att bolag som Tink kan ge dig en app där du får bättre koll på din privatekonomi, eller appen Dreams som gör det möjligt för unga att spara ihop till sina drömmar på ett enkelt och roligt sätt.

Finans-tech eller fintech är alla dessa bolag som genom tekniska lösningar skapar nya tjänster i finanssektorn, där bankerna tidigare varit ohotade. Det kan vara alltifrån betalningar, lån, sparande, crowdfunding, kryptovalutor, investment med mera. Förutom att fintechbolagen skapar konkurrens så driver det på utvecklingen i en konservativ bransch som behöver förnyelse. Om människor ska få tillbaka förtroende för finanssektorn behöver den mer konkurrens, inte mindre.