Vi kan lova att det blir ändring med oss. Vi har varit med och påverkat både landstings- och riksdagspolitiken åt ett mer jämlikt samhälle den senaste mandatperioden. Vi lyssnar på sörmlänningar som vill ha en stabil personalkår, som vill ha längre öppettider på vårdcentralerna och som vill korta köerna. Vi har lyssnat på personal som ledsnat, som inte orkar mer, som vill gott men inte har getts möjligheten. Vänsterpartiet går till val på förkortad arbetstid inom vården.

Med oss får personalen arbeta kortare dagar med bibehållen lön. Arbetet är tänkt att ske i två pass, vilket förlänger öppettiderna. Vi vill starta på två vårdcentraler. I Gnesta och Trosa som har många pendlare. Men vi ser potential i fler orter för senare utveckling. Den som pendlar kanske kommer hem senare, eller åker tidigare och har svårt att ta en läkartid mitt på dagen.

Fler skulle kunna få vård, köerna kan minska, personalen är piggare, fler kommer vilja arbeta just här och lokalerna kan nyttjas bättre. Vi ser hur bra projektet med sex timmar ser ut att gå i Nyköping. Vi har räknat på kostnaderna och det är görbart även på landstingsnivå.

Vi tycker att det är viktigt med kontinuitet. Du som patient ska känna dig trygg med personalen. Kanske märker du att Annika på provtagningen har klippt sig eller så frågar hon dig om du hållit dig på benen sedan sist du ramlade. Du ska slippa berätta om dina krämpor en gång till för en ny läkare, om och om igen

Hyrpersonal är ett medel som bara ska tas till då det verkligen behövs. Skattemedel ska gå till det de är tänkta till och inte till privata aktörer med konton på öar utomlands.

Ett sätt att slippa ta in personal utifrån är att behålla personal och locka fler nya att anställas och stanna kvar. Vi har utöver arbetstidsförkortning ett förslag på ett bonussystem för personalen, där de som stannar kvar, får en extra slant vart femte år. Personalen behöver känna tillit till arbetsplatsen och arbetsgivaren. Att bli uppskattad för sitt arbete är en viktig del av en bra personalpolitik.

Vänsterpartiet vill ha ett mer jämlikt samhälle och i ett sådant ges alla möjlighet till kunskap. Att personalen utvecklar sig genom studier och forskning på arbetstid är bra för både dig som patient och för personalen. Ett lärande landsting är ett landsting med siktet framåt. Ett sådant landsting vill vi vara med och styra.

Vi vill inte att någon ska kunna betala sig före i någon slags gräddfil privat. Vi vill ha ett Sörmland för alla inte bara för de rikaste. Rösta på Vänsterpartiet på den blå valsedeln, helst alla tre!

Lotta Back

Bettna, gruppledare för Vänsterpartiet i Landstinget Sörmland och landstingskandidat nr 1

Tommy Fogelberg

Trosa, vice gruppledare för Vänsterpartiet i Landstinget Sörmland och Landstingskandidat nr 2

Thomas Selig

Katrineholm, Vice distriktsordförande och Landstingskandidat nr 4