Så var det dags igen: en socialdemokratisk företrädare i Jönköpings län har ertappats med att sprida, på arabiska, förtal och direkta lögner om två andra partier. Polisanmälan är gjord.

Tyvärr är detta ett återkommande mönster sedan många år. I valrörelsen 2002 ringdes KD:s växel ned av personer som ställde obehagliga och provocerande frågor; via nummerpresentatör kunde de flesta samtalen spåras till socialdemokratiska organisationers lokaler (AB 021128). Och inför valet 2006 massproducerades förtalsmejl riktade mot moderater, främst Fredrik Reinfeldt, och vilka skickades till journalister och insändarsidor; riksdagens säkerhetstjänst spårade dessa mejl via ip-adresserna, och kunde konstatera att de sänts från S-högkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm (AB 060222).

Lägg därtill ett antal fall av S-märkt valfusk. Efter valet 2002 dömde Stockholms tingsrätt två S-medarbetare för valfusk på ett äldreboende i Hässelby (Expressen 040126). I valet 2006 ertappades en S-politiker i Norrköping med att dela ut röstkuvert med instoppade S-valsedlar, vilket ledde till polisutredning (AB 060920). Under valrörelsen 2010 polisanmäldes flera S-valarbetare i Huddinge kommun, för försök till valfusk på flera olika platser där de uppträdde ”mycket aggressivt och obehagligt” (Expressen 100909). Dessutom tvingades man till omval i Örebro kommun, enligt Valprövningsnämnden eftersom socialdemokrater haft en ”röstskola” i anslutning till en vallokal, och lagvidrigt förföljt personer in i den; så allvarligt var brottet att lagen sedan skärptes (SVT 140313). Och i valet 2014 ”försvann” mängder av valsedlar från röstningslokalerna (DN 140914); egendomligt nog drabbades inte S, MP eller V märkbart.

Inför valet 2010 delade S i Partille kommun ut flygblad med budskapet ”I Moderaternas Sverige kostar en förlossning 20 000 kronor”. Moderaterna i Västra Götaland replikerade då lakoniskt: ”Det är sant, en förlossning kostar så mycket. Det dras på skattsedeln och är inget konstigt med det.”

Ännu har vi sluppit S-affischer med budskap som ”I Alliansens Sverige kommer var tredje människa att dö av cancer”, men det kanske bara är en tidsfråga eftersom påståendet är medicinskt oantastligt. Jag kan också påminna om att förre S-riksdagsmannen Juan Fonseca trätt fram och förklarat sig beredd att vittna inför domstol om S-fusk med ombudsröstning i 1998 års val (AB 021123). Det hela tystades dock ned. Och redan 1979 fick valet i Hallsberg göras om, och en S-politiker dömdes till dagsböter sedan han ”hjälpt” äldre på ett ålderdomshem att rösta på det egna partiet.

Det är ett obehagligt, återkommande mönster som tonar fram runt sossarna: avsiktliga lögner i sociala medier, osmakligt kampanjmaterial, falska telefonsamtal, förtalsmejl och återkommande valfusk. Det finns all anledning att vara på sin vakt inför valdagen den 9 september.

Dan Glimne

moderat, speluppfinnare och författare