Det brinner i din källare. Du har bjudit hem lite kompisar, ni äter middag och stämningen är på topp när ni känner röklukten. Ni går ner och kollar. Det är ingen jättebrasa, det pyr bara lite bland gamla sportprylar. Någon tycker att ni borde försöka släcka på en gång. De andra vill inte avbryta den trevliga middagen. Ni stänger dörren till källaren och återvänder till middagsbordet. Röklukten blir starkare, ni känner värmen från källaren. Ni tar med efterrätten och går upp på övervåningen. Några utbyter oroliga blickar, men känslan av att något är allvarligt fel dämpas av att alla har så trevligt. Ingen pratar om branden. Allt är som innan och på övervåningen känns inte röklukten.

Självklart lämnar vi inte en begynnande källarbrand. Vi skulle inte heller försöka släcka den halvhjärtat. Vårt hem skyddar vi till varje pris, om det brann ner skulle vi förlora allt. Därför är det så paradoxalt att det är precis ett så här vi gör när det handlar om vårt gemensamma hem jorden.

Extremväder, temperaturrekord som avlöser varandra, skogsbränder och torka. Sommaren har gett oss en försmak av klimatförändringarnas konsekvenser. Glöm isbjörnar och framtida generationer. Det här drabbar dig och mig, det händer här och nu. Det är allas vårt ansvar att vända den här skutan innan det är för sent.

Vi har redan värmt upp jorden 1.1 grad (sedan förindustriell tid.) Med Parisavtalet har vi lovat att vi ska begränsa jordens uppvärmning till 2 grader, vi ska sträva mot att inte överstiga 1.5 grader (något som enligt forskarna i princip redan är kört.) Det handlar inte om temperaturväxlingar i Sverige; det är jordens medeltemperatur; olika områden kommer värmas upp olika mycket. Stora områden kommer bli obeboeliga när vi närmar oss 2-graders uppvärmning. Tätbefolkade områden.

Forskningen är tydlig. Vi måste halvera våra utsläpp varje årtionde för att slutligen bli helt fossilfria. Det gäller alla. När varje liten del av samhället drar sitt strå till stacken så kommer vi lyckas halvera utsläppen globalt.

Så hur ska du och jag förhålla oss till allt det här?

Prata om elefanten!

Tänk på källarbranden. Att sitta på övervåningen känns otänkbart. Diskutera omställningen, på ett konstruktivt sätt. Prata klimat och miljö. Ställ frågor och dela med dig.

Räkna och halvera!

Mät dina utsläpp, sätt upp mål och bestäm vad som ska till för att uppnå dem (till exempel på www.klimatkontot.se.) Tänk halvering och kör! Kolla på jobbet, i din förening, i kommunen.

Klimatrösta!

Politiken har en helt central roll i omställningen. Läs på om partiernas klimatpolitik (kolla till exempel WWF, Naturskyddsföreningen.) Andra politiska frågor faller platt om vi inte har en fungerande planet där vi kan leva och må bra.

Allt hänger inte bara på dig och mig. Men omställningen bygger på att vi alla gör så mycket vi bara kan. Genom att se utmaningarna i vitögat och agera därefter, så kommer vi vända utvecklingen. Så ta ett djupt andetag, dra med dig alla du känner – så kör vi!

Karin Sundby

trebarnsmamma, företagare och planetskötare