Rose Mallinger är död. Hon blev 97 år. Mallinger tillhör det fåtalet som överlevde Förintelsen och levde ett långt liv med minnen av mänsklighetens mest systematiska grymhet. I lördags föll hon offer för antisemiten Roberts Bowers kulor. Med orden ”alla judar måste dö” sköts hon och ytterligare tio personer ihjäl i en synagoga i Pittsburgh, USA.

Rose Mallingers död berättar i all sin brutalitet om antisemitismens djupa rötter. Som allt skadligt måste den dagligen bekämpas. Annars får den fäste, sprider sig och dödar allt liv. När koncentrationslägrens dörrar öppnades och utrotningen av judar, romer och HBTQ-personer visade sig i ljuset sa världens ledare orden aldrig mer. . De senaste åren visar dock att minnet är kort. Nazister och islamister har i hatet mot judar funnit en gemensam nämnare. I Göteborg kastas brandbomber mot synagogan och i Malmö trakasseras judar. I samband med Almedalsveckan gav sig nazister på en kvinna som stod vid Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält. Ett antal fullvuxna karlar slog ned henne till marken och måttade därefter sparkar och slag.

Moderaterna har under senare år lyft frågan om antisemitism och årligen satsat extra pengar i budgeten till arbetet att stärka skyddet för utsatta trossamfund. I sitt tal i hemstaden Strängnäs på försommaren valåret 2018 uppehöll Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sig vid den växande antisemitismen. Han poängterade att samhället med alla de medel vi har skall slå tillbaka mot antisemitism och lovade att långsiktigt stärka stödet i arbetet för trygghet runt judiska lokaler. Fler vakter och skottsäkra glas utrotar inte antisemitismen. Men att öka tryggheten för judar i Sverige är en bra början.

Samtidigt måste hela vårt öppna demokratiska samhälle anta utmaningen att varje dag vinna kampen mot antisemitism. Alla barn som går i svensk skola skall känna till det som Rose Mallinger blev påmind om under hela sitt liv. I ljuset av hennes dramatiska liv kan det tyckas som om mänskligheten inget lärt. Om detta är sant eller inte är dock upp till oss själva. Ingen kan idag säga det som sades 1945 att vi ingenting visste. I dagens mediala och digitala tid vet vi vad som händer. Trygghet för judar skapas kortsiktigt med ökat skydd kring synagogor, skolor och centra. Långsiktigt krävs kunskap för att bekämpa antisemitismens djupa rötter. Om Rosa Mallingers liv må vi därför berätta.

Lotta Finstorp

gruppledare (m), riksdagens kulturutskott