Vänsterpartiet har fått igenom över 80 jämlikhetsreformer i samarbetet med regeringen. Avgiftsfria mediciner till barn, som vi har fått igenom. Höjd sjukpenning, som vi har fått igenom. Höjt golv i A-kassan, som vi har fått igenom. Höjd assistansersättning, som vi har fått igenom. Lagstadgad habiliteringsersättning, som vi har fått igenom. Privata sjukvårdsförsäkringar ej längre skattebefriade, som vi har fått igenom. 10 extra miljarder till välfärden, som vi har fått ­igenom.

I förra valet visste alla att vi gick till val på ”Inte till salu”. Att skattemedel ska gå till det de är tänkta till och inte till vinster för riskkapitalbolag med konton långt bort. Vi fick till en utredning och än är vi inte i hamn men vi ger oss inte. Frågan finns med även i detta val. En del i vår syn på att Sverige ska vara till för alla, inte bara för de rikaste.

Vi är ett parti med över 100 år på nacken. De politiker som idag företräder vårt parti är ­socialister med siktet på framtiden. För den som är sjuk är inte bara landstingets verksamhet och politik viktig. Vi kan behöva­ stöd i bl. a. social­försäkringar. Sådant stöd som vi som ­parti har varit med och drivit igenom i bra och schyssta­ jämlikhetsreformer som vi fått igenom, ett helhetspaket.

Häromveckan började vi svara på frågor i medias ”kandulova” inför valet. Och då har det blivit tydligt: Hur kan ett parti som enbart arbetar på regional nivå framstå som seriösa när de inte kan svara upp för hel­heten? Deras politik kan omöjligen vara jämlik.

Vård för pengarna beskriver själva att de är ett enfrågeparti med mål att skattemedlen ska gå till vården. Skattepengar går till vården. Men skatt ska betala så mycket mer: skola, vägar, kollektivtrafik, polis, socialförsäkringar med mera med mera. Ett regionalt parti har inte någon plan för resten av samhället. De kan omöjligen ge väljare ordentligt svar på hur de ska finansiera sina förslag.

Med Vänsterpartiet däremot får väljarna hela paketet, det stöd och skyddsnät som medborgarna fått genom oss den senaste mandatperioden visar att vi kan och är regeringsdugliga. Med oss vet väljaren vad den får. Vet väljarna var Vård för pengarna står i fråga om vinster i välfärden? Och även om de har en åsikt, hur ska de kunna driva igenom eller ens påverka på alla nivåer i landet?

Vänsterpartiets jämlikhetspolitik fokuserar på att du ska ha det så bra som möjligt, och har du det inte bra ska du få hjälp och stöd. Pengar är viktigt, skatter är ett viktigt stöd för oss människor. Vi sätter människorna i första rummet. Vi vill ha vård för människorna.

Lotta Back gruppledare Vänsterpartiet Landstinget Sörmland, listetta i landstingsvalet