Vi måste tro på fjärilseffekten. Att ett vingslag av en fjäril kan orsaka stormar på andra halvan planeten.

Greta Thunberg är en fjäril som nu gått i land i New York och kommer att få syna frihetens förespråkare. Stormar kommer och går men en sak vet vi – att frihet och klimatförstörelse inte går hand i hand. Om Trump tror att frihet är möjligt med en ekonomi byggd på brända fossiler så tror han fel. Frihet kan bara uppstå i en hållbar värld. En värld där barn tror på framtiden - i fallet att en hållbar framtid över huvud taget är möjlig.

I Nyköping har ett litet antal klimatstrejkare i högstadie- och gymnasieåldern ihärdigt under ett halvårs tid barrikaderat stadshustrappan - så åter den 27 september. Frågan är; vilka samhällsorgan vill stötta detta? Vilka företag tänker stå först i ledet och initiera vuxenstrejk? Kraven är så små; skolstrejkarna ber: ”Gå ifrån lunchen en kvart! Visa politikerna att ni bryr er!”. Så är saken klar.

Nyköpings konstnärer är i alla fall med på spåret och gör skillnad. Under helgen 6-8 september går välgörenhetsutställningen Klimatsalongen av stapeln på Gamla Residenset med ett 50-tal donerade verk av konstnärer från och utifrån stan. Samtidigt på Bryggeriområdet ges möjlighet till återbruksverksamhet och samtal om tiden vi lever i. Sörmlands Museum öppnar upp för livsviktig filmvisning (Stina Oscarson - Att så ett frö av tvivel). På slottet hålls ett hejdundrande Restabud - läcker lunch från stekhällen lagad på räddade råvaror.

Säg inte att det är omöjligt att förändra världen. Gå i stället till din verkstad och börja snickra på en hållbar verklighet. Ett litet vingslag kan skapa den storm av handling som krävs för att politiker ska följa efter och agera. Greta är en fjäril på andra sidan jorden och hennes vingar slår. Låt hennes kraft och mod påverka dina vanor så att stormen blåser

upp i ditt vardagsrum.

Du har hela världens luftdrag i din hand.