Debatt Precis som de etablerade medierna missbedömde Trumps seger 2016 missbedömer de situationen nu också. Man bör inte underskatta amerikanernas frustration och trötthet över det politiska etablissemanget. 

USA är ett land med stor ekonomisk och social ojämlikhet. Precis som Bernie Sanders poängterar, äger tre miljardärer i USA mer än halva befolkningen. USA är det enda utvecklade landet som inte har fri sjukvård vilket har lett till dyra sjukvårdsförsäkringar. 2018 uppskattades 27,5 miljoner amerikaner gå helt utan försäkring (The Census Bureau, 2018). Fri utbildning finns inte heller, vilket leder till att studenter sätts i höga skulder för resten av livet. Detta är bara några av de orättvisor som existerar i USA. 

När man har detta i åtanke är det inte svårt att förstå varför Trump vann över Clinton. Trump kom med ett tydligt budskap som folket ville höra. Han var på deras sida, han ville prioritera amerikanska folket först. Clinton var bara en del av etablissemanget som ville upprätthålla det orättvisa systemet. 

 

Nu försöker media bedöma vem som kan slå Trump. Om det är en sak som är säker, så är det inte en mittenkandidat som Joe Biden. Kampen står inte mellan Trump och demokraterna. Kampen står mellan eliten och folket. 

Bernie Sanders är en del av folket, och har alltid varit. Han har varit konsekvent i sina åsikter under hela sitt liv. Det är Sanders som vill ha social förändring på riktigt. Han står för en politisk revolution som vill sammanföra alla vanliga människor tillsammans och stå upp mot de 1 procent rikaste i USA. Han är den enda som kan slå Trump. 

 

Anledningen till att media räknar bort honom är inte bara på grund av okunskap utan rädsla för hans kampanj. Det är inte bara det politiska etablissemanget som är rädda för honom, Wall Street, försäkringsföretagen, läkemedelsindustrin, oljeföretagen och miljardärer som kommer behöva betala deras rättvisa andel av skatt delar samma rädsla. Bernie Sanders är deras värsta fiende.