Det händer inte i Sverige - eller hur?

Natten mellan 9 och 10 november 1938 inträffade Kristallnatten i Tyskland. Trotts allt vi vet om judeförföljelserna i nazismens Tyskland, ökar i dag antisemitismen, skriver Mats Dellrud (MP).

Natten mellan 9 och 10 november 1938 inträffade Kristallnatten i Tyskland. Trotts allt vi vet om judeförföljelserna i nazismens Tyskland, ökar i dag antisemitismen, skriver Mats Dellrud (MP).

Foto: FLT-PICA

Debatt2019-11-09 06:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De flesta känner till Kristallnatten som inträffade i Tyskland mellan 9 och 10 november 1938. Många räknar det som starten för de förföljelser människor med judisk bakgrund utsattes för under Hitlers styre. Trots att vi i dag vet vad som hände under 1930- och 1940-talet, så ökar antisemitismen. 

Det blir tydligt i den andra undersökningen om diskriminering av och hatbrott mot judar i EU som European Union Agency for Fundamental rights genomförde 2018. 89 procent av personerna med judisk bakgrund upplever att antisemitismen ökat i deras land under de senaste fem åren. Det är inte bara antalet hatbrott, utan en påverkan av vardagslivet med förolämpningar, diskriminering och utsatthet på sociala medier.

Många tänker att den ökade antisemitismen inte finns i Sverige, men tyvärr gör den det. Jag skulle vilja påstå att i samma takt som de politiska sympatierna blivit alltmer konservativa och högerpopulistiska, så ökar antisemitismen, rasismen, islamo-, homo- och funkofobin precis som den gjorde på 1990-talet.


När jag flyttade till en ny stad, så visste jag inte att min vardag skulle påverkas av att NMR (Nordiska Motståndsrörelsen) så aktivt och öppet skulle utsätta oss som inte tillhör normen med sitt hat. Bostadsområdet översållades med kränkande och hotfulla budskap. I den del av området jag bodde klistrades det upp dekaler med funkofobiska budskap. I andra delar sattes det upp homofobiska, rasistiska eller antisemitiska budskap, beroende på vem de ville utsätta för hot. Till slut blev detta ständiga hat en bidragande orsak till att vi redan efter ett halvt år valde att flytta från staden. 

Även om obehagliga och lite diffusa hot som dekaler påverkar dig, så är hatet på sociala medier ett ännu större problem. Dekaler kan vi hjälpas åt att få bort, men de budskap som publiceras på nätet är nästan omöjligt att få bort. Om du kommenterar att det som skrivs till exempel är antisemitiskt, homofobiskt eller är helt eller delvis osant av annan orsak, så möts du av en storm med kommentarer ”Vi har yttrandefrihet i Sverige!”. 

Vi blir alltfler som inte längre orkar kommentera det hat som sprids på nätet och istället slutar läsa inläggen. Men det betyder också att alltfler osanningar och diskriminerande kränkningar står oemotsagda och blir till sanning för en del personer som läser det. Fast vi har yttrandefrihet, så måste alla inse att det ger dig inte frihet att yttra vad som helst!