Stora hotellets syn på ett härbärge

En förutsättning för ett härbärge i Stadsmissionens regi är ett nära samarbete med kommunen och näringslivet. Detta har man lyckats väl med i Eskilstuna. Varför inte jobba på samma sätt i Nyköping? frågar Tell Melander, vd på Stora hotellet.

En förutsättning för ett härbärge i Stadsmissionens regi är ett nära samarbete med kommunen och näringslivet. Detta har man lyckats väl med i Eskilstuna. Varför inte jobba på samma sätt i Nyköping? frågar Tell Melander, vd på Stora hotellet.

Foto: Carolin Ericson

Debatt2019-11-26 05:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Självklart skall det finnas ett härbärge i Nyköping. 

Men varför sköta hanteringen av en självklarhet så dåligt? Frågan ställer jag till Nyköpings kommun. Det var inte så länge sedan näringslivet, kommunen med fleral tog fram en näringslivsstrategi för Nyköping. Där lyfte vi tillsammans fram betydelsen av samverkan och dialog för en positiv utveckling av vår stad. Tyvärr har vi inte sett något av detta i kommunens/Stadsmissionens arbete med härbärgets etablering.    

Vid mitt besök på Stadsmissionens härbärge i Eskilstuna blev jag trevligt mottagen och fick en rundvisning. Verksamheten var inrymd i ett vackert hus omgärdat av ett stort grönområde i anslutning till vattnet. Ett rofyllt område centralt beläget. Troligen är man i Eskilstuna stolt över sitt härbärge. 

Kontrasten mellan placeringen av härbärget i Eskilstuna jämfört med det planerade i Nyköping är som natt och dag. Varför inte göra en bra lösning även i Nyköping?

Den tilltänkta lokalen på Brunnsgatan 35 har ingen utemiljö förutom en trång trottoar. Däremot en iögonfallande stor biografentré. Säkert inte en miljö för den som mår dåligt.

Som många känner till är det en livlig trafik till och från parkeringsdäcket, varutransporter, hämta och lämna till skolan. Att stanna en bil utanför lokalen skapar omedelbart problem. Är tanken att hänvisa härbärgets besökare till parkeringsdäcket de dagar man hellre vill vara ute än inne? Här borde Nyköpings kommun kunna hjälpa Stadsmissionen till ett bättre alternativ?

En förutsättning för ett härbärge i Stadsmissionens regi är ett nära samarbete med kommunen och näringslivet. Detta har man lyckats väl med i Eskilstuna. Kanske genom samverkan och dialog. Varför inte jobba på samma sätt i Nyköping?

Scandic Stora Hotellet är en del av vårt attraktiva centrum. En plats som vi jobbar med att göra ännu attraktivare. Naturligtvis finns det i denna miljö inslag som är mindre fördelaktiga. 

Nu tror jag inte att ett härbärge kommer att påverka oss varken bättre eller sämre. Däremot är jag övertygad om att ett härbärge på rätt plats skulle få besökarna att må bättre. I avvaktan på att Eskilstuna Stadsmission och Nyköpings kommun tar fram ett bra läge för Nyköpings härbärge hälsar vi personal och besökare välkomna som grannar.

Karta: Brunnsgatan 35