Är verkligheten kreativ bokföring?

Magnus Johansson(S)skriver med anledning av Daniel Portnoff uttalande om Socialdemokraternas budget för Trosa kommun 2020.

Magnus Johansson(S)skriver med anledning av Daniel Portnoff uttalande om Socialdemokraternas budget för Trosa kommun 2020.

Foto: Henrik Norling

Insändare2019-12-04 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående artikeln "Portnoff sågade S-budget: "Kreativ bokföring" publicerad 27/11.

Att budgetera för att komma så nära verkligheten som möjligt är en grundförutsättning för att göra en budget. Har man inte det som mål med budgetarbetet, då förstår inte jag varför det kallas budgetarbete. 

När jag tittar på budget och bokslut för 2018, som är det senaste bokslutet vi har att jämföra med, ser jag direkt nästan 20 miljoner i skillnad mellan budget och bokslut. Skillnaden mellan bokslut och budget slutade på nästan 18 miljoner. Detta syns direkt i resultaträkningen.

För år 2017 ser jag samma skillnad mellan budget och bokslut. Då var skillnaden större, hela 28 miljoner mellan budgeterat och bokslut. 

När jag tar hänsyn till dessa faktorer är det rimligt att anpassa budgeten efter tidigare års bokslut och verkligheten. Att inte göra det är att lura Trosa kommuns skattebetalare.

Vi socialdemokrater räknar med 12 miljoner större utrymme till viktig verksamhet, med dessa historiska fakta i ryggen. Detta är försiktig antaganden som ligger tillgrund till vår budget för 2020. 

Av dessa 12 miljoner vill vi ge 9,5 miljoner mer till verksamheterna under 2020 fördelat på 4 punkter.

Betyg/resultat: lyft Vagnhärad – Bred satsning från förskolan till årskurs 9.

Pengarna skall satsas där de ger bäst resultat. 5 miljoner. 

Kvalitetslyft förskolan – Se till att kvalité finns även när personalfrånvaro förekommer. 3 miljoner.
Tak över huvudet garanti – ingen skall vara hemlös i Trosa kommun. 1 miljon

Sommarjobb tillsammans med näringslivet – Alla ungdomar ska få ett kontaktnät på arbetsmarknader. 
0,5 miljoner

Att kalla detta kreativ bokföring är bara en förhoppning om att ingen ska kontrollera fakta i frågan. Jag uppmanar alla att göra det och bilda sig sin egen uppfattning.