Buss billigare än bil

Sörmlandstrafiken svarar på insändare att det kan verka dyrt att åka buss men det är betydligt billigare att åka buss om man jämför med  att äga en bil.

Sörmlandstrafiken svarar på insändare att det kan verka dyrt att åka buss men det är betydligt billigare att åka buss om man jämför med att äga en bil.

Foto: Jens Alvin

Insändare2019-12-05 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare "Dyrt att välja bussen" publicerad 29/11.

Visst kan det verka dyrt i det exempel som du anger. Våra priser för enkelbiljetter är också satta för att gälla i en hel zon och en kort resa blir därför förhållandevis dyr i jämförelse med en längre. Men att äga en bil kostar ju i praktiken betydligt mer än parkering och bensin. Inköpspris, värdeminskning, skatt, försäkring, reparationer och så vidare gör att tusenlapparna tickar iväg ganska snabbt. En genomsnittlig uträkning landar över 3 500 kr/månad med allt inräknat. Och även om man bara räknar med bränsle och service betalar den genomsnittlige bilägaren en bra bit över 1000 kr i månaden för sin bil. Det bästa, och mest ekonomiska, är att bli en regelbunden bussåkare. Byt ut alla korta och ”onödiga” bilresor mot bussen och köp en månadsbiljett. Du kan då åka hur mycket du vill för 580 kr per månad inom en zon. Eller 860 kr för att åka fritt hur mycket du vill i hela länet. Det finns också andra möjligheter till rabatterade biljetter, exempelvis lågtrafikbiljett eller familjebiljett. Ta bussen när du kan, och spara bilen till dess att du verkligen behöver den.