Ett starkt samhälle?

Insändarskribenten menar att det inte stämmer det Löfven utlovade i valrörelsen 2014. Att Sverige skulle ha lägsta arbetslösheten i Europa 2010.

Insändarskribenten menar att det inte stämmer det Löfven utlovade i valrörelsen 2014. Att Sverige skulle ha lägsta arbetslösheten i Europa 2010.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2019-11-18 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraternas slogan i förra årets val och nuvarande mantra är - ”ett starkt samhälle med trygghet i vardagen”. Man kan fundera över hur det är med den saken efter 5 år med nuvarande regering. Arbetslösheten ökar och Sörmland sticker ut negativt med landets högsta. Det är långt ifrån Europas lägsta arbetslöshet som Löfven utlovade till 2020 i valrörelsen 2014. Det sprängs och skjuts som aldrig förr, ofta med dödlig utgång där även ”oskyldiga” drabbas. Drygt en fjärdedel av befolkningen uppger att de under 2018 utsatts för någon form av brott och det är betydligt fler svenskar som upplever en otrygghet i sitt bostadsområde än hos våra nordiska grannländer och Danmark inför gränskontroller mot Sverige. Polisens uppklarningsandel av vardagsbrott som inbrott och stöld är skrämmande låg och utreds mer sällan. Anmälda våldtäkter ökar och personrån mot unga slår rekord. Oroväckande många kommuner och regioner har det ekonomiskt problematiskt. Var 3:e region går med underskott, vilket sannolikt kommer påverka tillvaron framöver i negativ riktning. I september var det 1 000 personer i Sörmland som väntat på operation i mer än vårdgarantins 90 dagar. För hela Sverige är siffran 46 000 personer. Hur den situationen utvecklas framöver när vi står inför en avmattning i konjunkturen kan vi bara gissa, men det går förmodligen i fel riktning. Under nästa år förväntas 4 av 5 kommuner få det betydligt kärvare ekonomiskt. Detta kommer sannolikt inte leda till en bättre äldrevård och skola, som redan nu behöver ökade resurser. Så regeringen - är vi på rätt väg med det starka samhället?