Ge riskgrupperna vaccinering!

Insändarskribenten tycker att Region Sörmland ska erbjuda riskgruppen vaccinering mot lunginflammation.

Insändarskribenten tycker att Region Sörmland ska erbjuda riskgruppen vaccinering mot lunginflammation.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2020-03-30 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Igår kom jag mej äntligen för att vaccinera mej mot lunginflammation. En stor del de som dör av influensor, och det tycks också gälla corona, gör det i följdsjukdomen lunginflammation. Nu måste Regionen ge alla i riskgrupper möjlighet till vaccinering.

För att få fullgott skydd fordras två sprutor. Jag ringde den vårdcentralen där jag är registrerad. De kunde inte erbjuda någon av dem, utan hänvisade till en privat vaccinklinik. Men det var inte billigt. Började med Prevenar 13, kostnad 800 kr. Uppföljningen med Pneumovax om åtta veckor, 350 kr. 

För andra 70-plussare är vaccineringen en oöverkomlig utgift. Jag tycker därför att det här borde landstinget eller regionen, som det väl ska heta numera, ta hand om. Det vore väl en självklarhet att det erbjöds riskgrupperna gratis vaccinering. Det är ju felräkningspengar i jämförelse med intensivvård.

Vissa landsting gör det. Enligt uppgift på internet får man båda sprutorna gratis bland annat  i Norrbotten. Andra landsting ger den ena sprutan (den billigare) gratis. Den ingår också i det obligatoriska vaccinering av nyfödda och anses räcka livet ut.

Men i Sörmland kan man alltså inte få någon av sprutorna ens mot betalning på den egna vårdcentralen. Åtminstone inte på min, men enligt uppgift går det på andra. Här måste naturligtvis något göras för att alla riskgrupper ska få gratis skydd Och det omedelbart.