Övrigt Miljö En rapport från Nyköpings sunkiga hörn: Forsbron, Järnvägsbron och landstingshuset. Här förenas olika aktörer i att egentligen INGEN sköter sin miljö och sina byggnader/anläggningar. Ogräs, brännässlor och gråbo frodas längs ån. De små öarna fylls av livsnjutare som inmundigar brända och destillerade drycker, blandade med annat godis.

Grafitti pryder ”likboden” vid S:t Anna, järnvägsbron och månghundraåriga, q-märkta, murar. De flesta byggnader ger ett intryck av accelererande förfall med putsskador. Vid en av gavlarna till ett vackert gammalt hus finns en nytillkommen ogräsodling på frammarsch. En cykelfälla ser ut som parodi på en installation från Moderna muséet.

Smidesstaket rostar och förfaller, stenar i murarna lossnar och försvinner i ån. Flera asfalterade ytor är i vild upplösning.

Hela sunkiga hörnet är överfyllt med cyklister, de allra flesta utan någon form av trafikkultur. De är överallt. Befintlig skyltning nonchaleras. Ingenting hindrar eller stoppar deras framfart.

Här kan områdets aktörer spotta i nävarna och ge hörnet ett lyft, som ljussättning. Finansiellt är det inga problem, åtminstone för de av aktörer som varje år kvitterar ut saftiga bidragspengar från länsstyrelsen och Sörmlands museum för underhåll av sina gamla hus.

Farbror Blå (kompis till Farbror)