Insändare Moderaterna, med Ulf Kristersson i spetsen, kräver nu att Systembolaget ska hållas öppet på söndagar. För valfrihetens skull men inte för folkhälsan och för de många tusen människor, i synnerhet barn i familjer med alkoholmissbruk, som drabbas.
Moderaternas krav är högerpopulistiskt och det uttrycker egoismen hos de privilegierade samhällsklasserna: Kosta vad det kosta vill i mänskligt lidande, men Systemet ska vara öppet och jag ska kunna handla vad jag vill när jag vill.
De flesta människor har inga problem med att hantera sitt drickande och inga större svårigheter att planera sina inköp under veckans vardagar.
Jag vet inte, men jag tvivlar på att det finns någon genklang hos svenska folket för detta återfall i ren nyliberalism hos moderaterna. Ser inte Kristersson och Moderaterna det klara sambandet mellan alkohol och våld, och otrygghet.
Idén att alkohol ska vara tillgängligt i butikerna varje dag i veckan innebär att steget tas fullt ut mot att betrakta alkohol ur en marknadsekonomisk synvinkel: men alkohol är inte som vilken vara som helst.
För så är det ju: Bara en mindre del av kostnaden för en flaska alkohol syns på Systembolagets hylla – en annan del av kostnaden gömmer sig i utgifter för vård, trafikolyckor, förlorad arbetstid och många timmar av socialtjänstarbete.
Att moderaterna föreslår söndagsöppet på Systembolaget avslöjar en viktig egenskap hos den ekonomiska människan, i det rena marknadstänkandet: Den människan är döv och stum inför mänskligt lidande.