Nya företag behöver kvalificerad arbetskraft

Insändarskribenten menar att högskoleutbildningen i Nyköping måste breddas och bli mycket mer omfattande.

Insändarskribenten menar att högskoleutbildningen i Nyköping måste breddas och bli mycket mer omfattande.

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2019-10-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Reflektion av Jonmyrens ledare "Nyköping behöver bättre tag för företag" publicerad 25 september.

Tråkigt och onödigt att Nyköping med sin närhet till Stockholm och Norrköping inte kan prestera bättre. Jag tror att bristen på kvalificerad arbetskraft är en hämsko som påtagligt minskar dynamiken i det näringslivsfrämjande arbetet. Kommunen vittnar själv om att företag som skulle vara beredda att etablera sig här drar sig ur när man hör att de högskoleutbildningar som finns inte omfattar till exempel IT, utan främst är inriktad mot att utbilda personal för offentlig sektor. Vill på intet sätt förringa dessa utbildningar, men jag är övertygad om att högskoleutbildningen i Nyköping måste breddas och bli mycket mer omfattande.

I somras skrev SN:s vikarierande redaktör Linnea Hylén en tänkvärd ledare om Nyköpings misslyckande med att locka hit ungdomar. Hon pekar på att staden har ett mycket litet utbildningsutbud jämfört med omkringliggande städer. Alla som upplevt hur nya högskolor etablerades och växte under -80 och -90 talen, vet vad det har betytt för flera städer av Nyköpings storlek i form av inflyttning av unga människor och ett mera dynamiskt samhälle på alla plan.

I dag upplever jag att Nyköping har fokus på att försöka få de personer som står längst från arbetsmarknaden i arbete. En nog så angelägen uppgift både för individen och för den kommunala ekonomin. Men det räcker inte. Det måste också finnas tillgång till kvalificerad arbetskraft som attraherar nya företag. Nyköping måste göra både och.