Insändarskribenten "Missnöjd prenumerant" skrev följande. Svaret från nyhetschefen följer efteråt:

Jag tycker att SN har ett stort ansvar för att ­Alpha nu har utsetts till Sveriges­ farligaste skola i en rikstäckande Facebookgrupp. SN-journalister har inte gett någon objektiv beskrivning av Alpha utan hela tiden fokuserat på problemen och svart­målat hela skolan framförallt på sina första sidor dag ut och dag in ända sedan skolan ­invigdes. Nu först den 4 april fick läraren Jeanette Backman komma till tals. Hon kände inte alls igen sig i SN:s svartmåleri. Hon var stolt över sin skola och trivdes med sitt viktiga lärarjobb och visionen att försöka åstadkomma en förbättrad integration av eleverna i Nyköping. Men det är inte bara Alpha som SN svartmålar, utan även Nyköpings kommun och landstinget. När skrev ni något positivt sist? Jag tror inte att de flesta Nyköpingsbor känner igen sig i era beskrivningar. Nyköpingsborna är i allmänhet stolta över sin anrika och vackra stad och över att staden växer och att folk vill flytta hit.

Missnöjd prenumerant

Svar:

Vi på SN är också stolta över Nyköping och många av oss som jobbar här är glada över att bo på en ort som växer. Men: SN:s uppdrag är inte att måla upp en vacker bild. Det är möjligen kommunikatörernas uppgift. Vårt uppdrag som seriös medieaktör är att spegla verkligheten och att granska det som sker med skattebetalarnas pengar. Självklart lyfter vi även ”positiva nyheter”, på sistone exempelvis landstingets ”hälsotorg”, kommunens nya torg och nyheten om att Nyköpingelever får prata vardagsekonomi med en expert.

Bränderna på Alpha har ­innan vår senaste ”djupdykning” fått ganska liten plats i SN. Det har snarare varit många korta notiser, snarare än stora förstasidesnyheter. Anledningen till att vi skriver om läget på skolan är för att många Nyköpingsbor går i eller jobbar på skolan, eller har sina barn, barnbarn och släktingar på Alpha. Det ligger definitivt i allmänhetens intresse att vi rapporterar om skolbränderna och även om läget på skolan i stort.

Riktigt tråkigt att du upplever att vi svartmålar – det är inte alls min bild. Du är varmt välkommen till redaktionen för att prata mer om saken.

Janna Holmqvist, nyhetschef på SN