Medborgarskap för att låna böcker?

Insändarskribenterna menar att biblioteken är av hävd öppna och ska så vara. Tjänster ska däremot kunna nekas utländska medborgare som inte har rätt att vistas i landet.

Insändarskribenterna menar att biblioteken är av hävd öppna och ska så vara. Tjänster ska däremot kunna nekas utländska medborgare som inte har rätt att vistas i landet.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Insändare2019-12-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SD har lagt förslag om att tillsätta en utredning för att se över om bibliotekens samtliga tjänster verkligen bör erbjudas alla som befinner sig i landet eller ej med tanke på att vi ser dessa som en del av vår gemensamt finansierade välfärd. 

Aldrig förr har väl ett förslag om en statlig utredning fått så mycket uppmärksamhet? Fantastiskt att bibliotekens roll och syfte får utrymme. Vi vill upplysa om ett par viktiga perspektiv som verkar skuggas i debatten.

1. Bibliotek erbjuder allt fler tjänster digitalt och utmanas i sin roll. Vilket i flera avseenden är positivt. Satsningar behövs för att tillgängliggöra litteratur-och språkskatten för fler, boende i stad som by, för svenskar som för invandrare. SD vill knyta ihop folkbiblioteken i Sverige och Norden och gör därför behovsprövade satsningar.

2. Vi ser biblioteken som en del av vår välfärd. Gemensamt finansierade via skattsedeln. Sett i det ljuset är det fullt naturligt att förutsättningslöst se över vilka tjänster som kan erbjudas alla som vistas i landet och vilka som inte bör erbjudas alla. Översynen ska inte innebära att den vardagliga tillgängligheten till biblioteken som offentliga rum minskas. 

Biblioteken är av hävd öppna och ska så vara.Tjänster ska däremot kunna nekas utländska medborgare som inte har rätt att vistas i landet, exempelvis boklån. Vilka fler tjänster detta ska gälla bör en utredning se över. Låt det bli ett brett uppdrag utan att låsa oss på förhand.