Övrigt Miljön Utanför centralorten­ möts vi av en naturskön miljö­ som helar sönderstressade­ kroppar och som skapar den livskvalitet vi så väl behöver. Alla har vi våra egna små smultronställen och följaktligen egna berättelser om hur dessa förgyller vår vardag.

När politikerna nu vill förtäta staden istället för att skapa de gröna lungor varje stad behöver, är de natursköna områdena mer värdefulla än någonsin.

Den underbara cykelsträckan mellan Nyköping och Örstigsnäs har förändrats jämfört med för några år sedan. Asfalt har ersatt den lummiga stigen genom skogen och till ett av få havsbad som centralorten har på cykelvänligt avstånd. Politikernas strävan är att förtäta centralorten och förvandla Arnö till en stadsmiljö. Detta kommer givetvis att påverka de natursköna områdena och ­redan idag kan vi se hur träd ersatts av dyra huskroppar, hur delar av Sörmlandsleden försvunnit, hur öppna landskap asfalterats och hur stora skyltar förkunnar att nya områden är inplanerade.

Kommunens strävan är att växa och denna tillväxt ska ­uppenbart ske i centralorten och på Arnö. Fler skattebetalare är målet, men vad sker om inte alla planer går i lås? Redan nu får vi höra att kommunen saknar 20 miljoner, trots allt fler invånare. Nu knackar en ny lågkonjunktur på dörren och frågan är bara när den kommer och hur hårt den kommer att slå. Räntorna kommer att höjas igen och det är bara en tidsfråga innan det sker. Hur länge tänker man acceptera svenskarnas allt högre skuldberg och tänker man fortsätta att ignorera IMF:s varningar för en ny bostadsbubbla?

Om inte allt går i lås kan en riktig mardrömssituation uppstå för såväl styrande politiker som skattebetalande invånare. Tyvärr lär den natursköna miljön i utkanten av centralorten vara borta för alltid och många kommer säkert att tänka tyst. ”Var det verkligen värt detta”.

Nu vill jag inte förstöra den efterlängtade semestern med denna negativa insändare, men den omilda sanningen är att ingen framsida saknar en mindre angenäm baksida.

Stefan Karlsson