Insändare Flottracet under studentveckan i Nyköping är en trevlig och uppskattad tradition av både de studenter som deltar med flotte, men också för de flesta av åskådarna. Årets flottrace var inget undantag, många härliga flottar och många åskådare. Sedan många år tillbaka hör det även till att åskådarna slänger råa ägg och kanske mjöl på de som åker flotte.

Och visst, det är kul om några råa ägg slängs, det får studenterna ta! Men det är beklämmande att se vuxna män (och förvisso vissa kvinnor) som har med sig flak av ägg, både råa och kokta!, som de med all sin kraft slänger på helt främmande ungdomar. Att slänga kokta ägg på någon kan vara direkt farligt! Det kan skada om det träffar illa, t. ex i ett öga.

Jag vill be er vuxna personer som kommer till flottracet för att slänga mängder av kokta ägg på ungdomar ni inte känner att fundera på varför ni gör det. Ett sådant beteende gör att man undrar om ni inte behöver söka hjälp för aggressionsproblem. Det finns kostnadsfri psykologstöd inom primärvården.

Jag tror att om en person ute på stan som oprovocerat och med all sin kraft slänger ett (eller flera) kokta ägg på en främmande person, skulle förmodligen leda till polisanmälan. Kort: skärp er eller sök hjälp.