Reformera strandskyddet från grunden

Att förekomma strandskyddsutredningen som tillsattes i somras tjänar ingenting till, skriver Centerpartiet.

Att förekomma strandskyddsutredningen som tillsattes i somras tjänar ingenting till, skriver Centerpartiet.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Insändare2019-10-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna Bohlin, Widegren och Lifvenhagen skriver att strandskyddet måste göras om i grunden, nästan ordagrant det som nu ska utredas. Så står det även i Januariavtalets stycke som inleds med orden ”Gör det mjöligt att leva och bo på landsbygden”.

I artikeln påminns läsarna om att strandskyddet varit uppe för revidering två gånger. Moderaterna har visat ljumt intresse ända tills nu. Förmodligen känner de sig frånsprungna av verkligheten och överraskade av vår beslutsamhet att återigen vilja reformera strandskyddet. Fast den här gången med stöd av fler partier. 

Att vi lyfter frågan igen beror på att vi inte är nöjda med vad som har åstadkommits. Det beror inte på oss, utan på de som valt att inte prioritera levande landsbygd när chansen funnits. Vi välkomnar ert nya intresse och att frågan nu får utrymme på Moderaternas partistämma. För Centerpartiet är lika villkor i hela landet den viktigaste frågan. Det behövs ett helhetsgrepp kring, jobb, företagande, byggande, infrastruktur och stärkt samhällsservice. 

Strandskyddsutredningen tillsattes i somras och ska vara klar den 30 november 2020. Att förekomma det tjänar ingenting till. Balansen mellan att skydda och bevara samt att bygga och exploatera är svår, vilket framgår av Moderaternas försök att beskriva vad de vill göra. Ett ökat kommunalt självbestämmande är viktigt för oss och det ingår i utredarens uppdrag att lämna förslag.

Moderaterna slår in öppna dörrar. För Centerpartiet är det väldigt enkelt. Det ska bli lättare att leva, verka och bo på landsbygden och då ingår det att kunna bygga strandnära i vissa områden av Sörmland och i övriga Sverige.