Insändare Det är inte en dag för tidigt! Både media, polis och åklagare har varit alldeles för flata i sin hantering av högerextremismen.

Alltsedan Ultima Thules framgång och den ökända Kuggnäsgårdens aktiviteter på 90-talet tycks nazisterna ha fått fotfäste och en förkärlek att demonstrera i Nyköping. Var, när och om det är lagligt eller olagligt att demonstrera tycks inte ens polisen hålla reda på. Kulmen i Nyköping var väl när de fick stå på Stadshustrappan och torgföra sitt avskyvärda politiska budskap utan att polisen ingrep. Att den heliga yttrandefriheten och den heliga mötesfriheten utnyttjas av destruktiva krafter borde debatteras mycket mera både inom media och inom berörda offentliga myndigheter.

Det är bra att både säkerhetspolisen och polisområdeschefen i Sörmland har koll på vilka personer som är aktiva i NMR. Men det räcker uppenbarligen inte. Det är mycket viktigt att media tar ställning och aktivt bedriver en kampanj mot dessa högerextremistiska krafter. Även skolan och föräldrar har ett viktigt ansvar att kolla att eleverna har fått de historiska kunskaperna om vad som hände i Nazityskland under andra världskriget. Varför tycks det vara närmast tabu att att varna för konsekvenserna av den nazistiska ideologin?

Bättre att stämma i bäcken än i ån!