Dagens partiledardebatt i riksdagen speglade detta.

Det är i stort sett eld upphör mellan de liberala partierna och regeringen. I sina huvudanföranden försvarade Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) beslutet att ingå överenskommelsen med S och MPoch innehållet i den.

I replikerna på statsminister Stefan Löfven (S) tog Lööf och Björklund upp frågor med liten politisk sprängkraft – utredning av konflikträtten med anledning av hamnkonflikten respektive Sveriges (för svaga) engagemang i EU. Den polemiska nivån var låg.

Sverigedemokraterna byter åsikt med sedvanlig lätthet. Jimmie Åkesson (SD) angrep fyrpartiöverenskommelsens beslut att avskaffa värnskatten och ställde det mot ”döende cancerpatienter”.

”Sverigedemokraterna har aldrig föreslagit att värnskatten ska avskaffas”, sade SD-ledaren när han blev pressad om partiets linje. Det är lögn. Sverigedemokraterna har föreslagit det, exempelvis i en debattartikel i Dagens Industri den 3 maj 2017, undertecknad av partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt, där SD presenterade sitt program för samarbete med Alliansen.

Men det mest intressanta är inte lögnen som sådan utan den lätthet med vilken SD gör sina totalvändningar. Det är ytterligare en påminnelse om att partiet flyter fritt på den traditionella höger-vänsterskalan. SD intar den ståndpunkt som passar för stunden, i syfte att bilda tillfälliga politiska allianser.

Varje parti som vill luta sig mot SD-stöd bör komma ihåg detta. Armkrok i dag kan betyda kniv i ryggen i morgon.

Den konstruktiva oppositionen från Moderaterna får vänta. ”Vill du avsätta regeringen? I’m on”, sade Ulf Kristersson (M) i ett replikskifte med Jonas Sjöstedt (V). Det betyder att om Vänsterpartiet vill ta initiativ till misstroende mot regeringen, av vilket skäl det än må vara, även om det är värnskatten, är Moderaterna redo, förtydligade Kristersson.

Först röstar Moderaterna alltså för avskaffad värnskatt. Därefter stöder Kristersson och kamraterna Vänsterpartiet för en avsättning av regeringen på grund av detta skattebeslut. Snyggt!