Jag råkade befinna mig på Yttre Hebriderna när Donald Trump häromveckan invaderade England och Skottland. Yttre Hebriderna är Skottlands mest avlägsna öar västerut i Atlanten.

Donald Trump var inbjuden av den brittiska regeringen och dess ärkekonservativa premiärminister Theresa May, Trumps ideologiska frände. Trots värdinnans underdånighet drog sig inte Trump för att förolämpa Theresa May redan innan han träffade henne. I en intervju med tidningen The Sun lade han ut texten om hur svag hon är som ledare. När de båda makthavarna väl möttes viftade Trump bort sina nedsättande kommentarer med orden ”fake news”.

Ett par dagar senare hällde han ytterligare bränsle på den brittiska regeringskrisen genom att uttala sitt stöd för den avhoppade utrikesministern, kompisen Boris Johnson.

På pubarna i Yttre Hebriderna pendlar samtalen mellan skratt och förakt över de politiska piruetterna hos den löjlige presidenten. På puben lär jag mig att Donald Trumps mamma var född och uppväxt på Yttre Hebriderna, på ön Lewis.

Mary MacLeod kom till världen 1912 i en liten fiskeby och fick sin plats i en syskonskara på tio. Fadern fiskare. Mary växte upp i umbärande och utan positiva framtids­utsikter. 1929, 17 år gammal, gick hon ombord på en båt i Glasgow med destination New York. Mitt under USA:s depression. Hon slöt sig till invandrarkolonin i storstaden, började arbeta som hembiträde och träffade Fred Trump, en framgångsman i byggbranschen. 1936 gifte de sig. Paret Trump blev med åren ett välkänt inslag i New Yorks sociala elit. Från utfattig fiskardotter till rik New York-filantrop.

En osannolik resa för flickor i Yttre Hebriderna. Sonen Donald fick nära band med fadern Fred. Modern fanns i marginalen. Mary dog år 2000.

Pubdiskussionerna stiger i känsla. Mamma Mary viskar bedrövad till mig från sin himmel: ”Donald kallar sig skotte när det passar honom, men visar ingen respekt för Nicola Sturgeon, Skottlands förste minister. Han viftar bort henne som en irriterande fluga. Jag älskar mitt gamla hemland även om fattigdom och nöd tvingade mig att lämna. Var gång jag reser på besök är det ett kärt återseende. Men mest smärtar mig Donalds möte med drottning Elizabeth. Hon förtjänar all respekt och kärlek. Hon är en enastående person. Donalds uppträdande är respektlöst.”

Runt om i England och Skottland demonstrerade människor i tusental och åter tusental mot Trumps besök och mot regeringens svassande inför presidenten.

I London skapades en jätteballong i form av baby-­Donald. Den hånfulla karikatyren godkändes av Londons borgmästare, socialdemokraten Sadiq Khan. Den skotska tidningen The National ägnade hela förstasidan den 14 juli med ett ansikte på Trump, överkryssat med orden ”Skottland säger nej till Trump”.

På Yttre Hebriderna, Skottlands magraste utmarker, är det få som känner stolthet över USA-presidentens skotska rötter.

Ulf-Göran Widqvist (S)

författare och småföretagare