”Det förflutna är ett främmande land”, skrev författaren L. P. Hartley 1953. Vårt förflutna, vår historia, påverkar oss ständigt, medvetet eller omedvetet. Om vi lär känna vårt förflutna blir nuet mer begripligt än om vi aldrig tittar i backspegeln. Vi lär oss orientera i samtiden och ser tecknen i samhällsförändringarna: att inte vara blind på höger öga.

Den aktuella tv-serien ”Babylon Berlin” (SVT Play) är Tysklands mest påkostande tv-produktion någonsin. Scenen är Berlin 1929 och maktspel i den skakiga Weimarrepublikens oförmåga att skapa social och politisk ordning i det Tyskland som fortfarande lider av nederlaget i första världskriget: förspelet till nazisternas maktövertagande 1933. Den tyska högern erbjöd Hitler kanslersposten. Han skulle skapa det tusenåriga tyska ariska riket, renat från judar, romer, socialister och andra ”undermänniskor”.

Den tyska högerns mantra var enkelt och tydligt: ”Det var socialdemokraterna som förrådde oss”. ”Vi är omgivna av statsfiender”.

”Nu räcker det”, sa SD-ledaren Jimmie Åkesson i sitt Almedalstal 2019, och fortsatte: ”Vänsterliberalernas nedmontering av Sverige som en fri, trygg och sammanhållen nation får bara tillåtas bli en kort parantes i vårt lands tusenåriga historia.”

Vi är mitt i ett kultur- och civilisationskrig, agiterar företrädare för Sverigedemokraterna. ”Det handlar om liv eller död. Kampen för överlevnad.” ”Judar och samer är inte svenskar”. Flyktingar är ”parasiter” med ”låg IQ”.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor angriper Centern och Liberalerna hårt och brutalt för att de har släppt fram Socialdemokraterna till makten. Centerledaren kallar hon ”förrädare”.

I januari 1928 talade den socialdemokratiske partiledaren Per Albin Hansson i riksdagen om folkhemmet, medborgarhemmet. ”… Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan. Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet. Tillämpat på det stora folk- och medborgarhemmet skulle detta betyda nedbrytande av alla sociala och ekonomiska skrankor…”.

Socialdemokraterna har förbrukat sin vision. Det är vi sverigedemokrater som är de rätta förvaltarna av folkhemmet i dag, säger Jimmie Åkesson.

Ebba Busch Thor förhandlar nu med Jimmie Åkesson om regeringsmakten när högern har segrat i 2022 års val.