Artikelserien om nazisterna i vårt närområde har varit både upplysande och belysande. Det är uppenbart att den här ligan som kallar sig NMR är en begränsad mängd individer, liknande annan gängbrottslighet, fast med undantaget att de ger ut flygblad och viftar med flaggor. Det är också där skillnaden gentemot annan undre värld uppstår. Föraktet för lagar, regler, medmänniskor och samhällets grundläggande rättigheter övergår till att utgöra ett hot mot det fria samhället.

Det räcker med ett fåtal våldsbejakande individer för att ställa till med stor skada. Där hatet, antisemitismen och föraktet för alla människors lika värde och längtan efter våldsamheter görs till ideologi, där upphör de militanta att vara en del att det demokratiska samhällets obskyra ytterkanter och blir ett terrorhot.

Det är självklart alarmerande att Nyköping har dragit till sig en stor andel av en liten aggressiv gruppering. Nazisternas blotta närvaro solkar bilden av vårt närsamhälle. Nyköping ska inte vara någon jordhåla för ljusskygga grupper att gömma sig i. Det stänker tyvärr på samhället i övrigt.

Därför kan det vara frestande att forma folkliga uppbåd, för att vägra nazismen utrymme, till försvar för det samhälle vi värnar. Till försvar för demokratiska värderingar, ja. För medmänsklighet, ja. Men. Insatserna mot våldsbejakande extremism är först och främst rättssamhällets och samhällsskyddets uppdrag, oavsett om det gäller hotet från jihadister eller från nazister. Grupper som vill störta demokratin, förstöra våra fri- och rättigheter, ska polis, säkerhetspolis, åklagare och domstolar sätta stopp för. Med kraft och med tydlighet.

Detta budskap behöver stärkas. Nazisterna har börjat ta sig utrymme i den offentliga miljön. Vi såg det i Visby under Almedalsveckan, i Ludvika under första maj och tyvärr också i Nyköping och i Trosa vid ett antal tillfällen.

Nyköpingsborna vill kunna gå längs Storgatan och lördagshandla utan behöva väja för en rasistisk sekt. Hanteringen av demonstrationstillstånd är inte tillräckligt strikt – och inte heller det avvärjande insatserna när demonstrationer görs utan tillstånd. Det är ingen slump att våra folkvalda mer och mer söker svaret på frågan hur medlemskap i våldsbejakande organisationer ska kunna förbjudas. Det är redan en kriminell miljö.

Den organiserade nazismens strategi må vara mer långsiktigt inriktad. Problemet är inte mindre för det, bara annorlunda.

Vi skulle aldrig, aldrig acceptera marscherande jihadister på gator och torg. Detsamma ska gälla organiserade nazister. Inte här, inte på våra gator, inte på vårt torg, inte i vårt samhälle, inte i vår demokrati.