Under veckan väntas varm luft strömma in över Sverige. Högsommarvärmen är efterlängtad av många semesterfirare som säkerligen kommer ta sig ut till stränderna för ett svalkande dopp. När stränderna fylls upp finns det goda anledningar till att uppmärksamma behovet av strandhyfs. Bara för att du har semester betyder det inte att du kan tumma på vett och etikett.

1. Rök inte

Om du mot förmodan skulle vilja röka under den gassande solen är det ett hett tips att göra det avsides från andra besökare. Det är nog få andra strandbesökare som vill känna din cigarettrök. Du gör bäst i att inte röka alls, men om du nu måste det bör du göra det långt ifrån andra besökare. Fimpen hör givetvis inte hemma på marken, utan i en askkopp.

2. Koppla hunden

Du vill inte vara den hundägaren som låter sin bästa vän springa hejvilt på stranden. Ja, lilla Lassie är visserligen din bästa vän, men den är faktiskt inte det för resten av allmänheten. Koppla hunden – då slipper du både arga blickar och en anmälan.

3. Sänk ljudnivån

Det är både roligt och trevligt att besöka stranden, men låt inte din iver leda till andras irritation. Musik är okej, men på en lagom nivå. Det sista du vill är att vara den där jobbiga typen som tvingar andra att lyssna på din ambitiöst komponerade Spotifylista.

4. Håll koll på dina barn

Du älskar säkerligen dina egna barn. Resten av allmänheten gör antagligen inte det, särskilt inte om barnen slänger vatten, gallskriker och skvätter sand över alla andra strandbesökare. Lär dina barn att bete sig ute i offentligheten. Om de ska leka – gör det en bit bort från de andra.

5. Spela inte bollsporter

Om du inte heter Zlatan och har fullständig bollkontroll bör du inte heller spela bollsporter i närheten av andra sällskap. Det minimerar risken för olyckor och sura miner.

6. Grilla lagom

Grilla en bit bort så att de andra besökarna inte förgiftas av grillröken.

7. Släng skräpet

Stranden är till för rekreation – inte ditt skräp.

8. Låt fåglarna vara

Matar du dem lockar du till dig dem. Det är inte kul, särskilt inte för fåglarna som får ont i magen av vår människomat.

9. Placera dig taktiskt

Om stranden inte är i storleken av en skolåda finns det ingen anledning till att sätta dig precis intill andra sällskap. Låt folk vara ifred så undviker du osämja.

10. Behandla varandra väl

"Hövlighet är som en luftkudde - även om det inte finns något i den, så dämpar den livets stötar."

Och med dessa råd önskar jag er alla fortsatt trevliga dagar på stranden.