Valrörelsens sista tid är här och partierna delar ut de sista valsedlarna. I morgon röstar Sverige för de nästkommande åren och mycket står på spel. En miljon väljare har inte bestämt sig och det är nu till partierna att argumentera varför de förtjänar väljarnas förtroende. Trots valhetsen har en av de viktigaste valfrågorna hamnat i skymundan. Oavsett vilken regering som tillträder kommer framtidens pensioner bli en svår nöt att knäcka.

Partierna sparar inte på löftena om att göra det bättre för Sveriges pensionärer. Socialdemokraterna har på sina valaffischer med en leende Stefan Löfven basunerat ut budskapet: ”Jag vill inte att du ska bli fattig för att du bli gammal”. Det är en anständig formulering som kommer bli svår att garantera framöver. Trots pensionärernas rådande ekonomiska situation är det mycket som tyder på att dagens pensionärer är vinnarna i pensionslotteri. De unga som i dag kliver in på arbetsmarknaden kommer ha en större uppförsbacke än många tidigare generationer.

I en rapport från Skandia menas det att en höjd pensionsålder inte är tillräcklig för att se till att alla gruppers pensioner räcker till. Skandia pekar specifikt på de akademiker som tar ut sin examen vid trettioårsåldern och därefter etablerar sig på arbetsmarknaden. Den sena introduktionen leder till en rejält försämrad pension vid 65 års ålder – om de inte på eget bevåg väljer att spara 4500 kronor i månaden för att vid pensionering få 80 procent av sin lön (Dagens Industri, 2/4).

Att en akademiker med både CSN- och bostadslån dessutom ska spara 4 500 kronor i månaden är en omöjlig ekvation. Prognosen blir inte mer positiv av att var tionde svensk saknar en ekonomisk buffert. I dagsläget är det få eller inga som förväntar sig att spara så mycket till pensionen. Smällen kommer vara svidande för Sveriges framtida pensionärer. Frågan är fortfarande på tapeten: kommer nutidens politiker våga ta tag i problemet innan det är för sent?

När statsminister Fredrik Reinfeldt år 2013 lyfte upp pensionsåldern på agendan kom ett ramaskri från vänsterblocket. När sedan Löfven bildade regering har han gått som katten kring het gröt. Socialdemokraterna vet mycket väl att det bara är en tidsfråga innan pensionsåldern måste höjas, men S är väl så medvetna om förtroendesiffror hos sin största väljargrupp. Få politiker vill förklara varför väljarna behöver bidra mer, men få mindre i utdelning.

Den största krisen är fortfarande inte kommen. Valrörelsen består av andra viktiga, men också kortsiktiga frågor som ges större uppmärksamhet än framtidens ödesfråga. Morgondagens val kan bli en rysare, men inget parti kan fly från frågetecknet med stort F. Om dagens unga ska få en skälig inkomst på ålderns höst krävs ansvarstagande och handlingskraftighet. Löfven har haft en hel mandatperiod på sig att leva upp till plakatpolitiken som nu pryder Sveriges gator och torg. Det återstår att se imorgon om väljarna tuggar och sväljer.

Linnea Hylén