Medan Almedalen var igång förra veckan väntade amerikanarna på en av sina viktigaste högtider - 4th of July. Den fjärde juli firade USA sin självständighetsdag och bildandet av nationen år 1776. De amerikanska kolonierna var från och med då fria från det tidigare brittiska styret. Dagen firades med fyrverkerier och folkfest runt om i landet. I Washington D.C bjöd president Donald Trump på ett kontroversiellt rabalder.

Självständighetsdagen har enligt praxis varit relativt "opolitisk" i den mening att sittande president inte sticker ut i onödan. Det är inte självklart att presidenten håller tal under dagen, men de som känner till Trumps historik vet att han inte slösar på en chans att stå i rampljuset. I motsats till traditionen öste presidenten på med ett 35-minutersfirande för nästan 8 miljoner kronor. Bland de kända monumenten i The Mall höll Trump sitt "Salute to America"-tal som i huvudsak hyllade den amerikanska militären innan Air Force One-planet, en helikopter och sex stridsflyg flög över publikhavet. Det var "great" som presidenten skulle ha sagt.

Trumpkritiker var oroade över att talet skulle politiseras till förmån för hans återvalskampanj. Talet var politiskt, men inte personfixerat. Det var i efterhand sekundärt i sammanhanget, vilket underströks när han läste fel och sade att revolutionsarmén hade tagit över flygplatser på 1700-talet (drygt 100 år innan det första flygplanet skapades).

Bortsett från grodan var det inte nödvändigt för honom att tala om sig själv när kulisserna framställde honom som 2000-talets amerikanska landsfader. Bilden av Trump omgivandes av militären och en påhejande publik låg helt i linje med hans slogan "Make America Great Again". Det var nog ingen som var så nöjd som Trump i torsdags kväll.