Midsommarhelgen har nått sitt slut. Snart är Sveriges arbetsplatser ekande tomma och stränderna fulla av semesterfirare. Midsommarhelgen bjöd tyvärr på ett par sedvanliga utspel från både anonyma internetrasister och Sverigedemokraterna i Flen. Få har missat den rasistiska hatstormen mot fotbollspelaren Jimmy Durmaz, men desto färre har nitiskt följt SD Flens Facebook-konto. Under lördagen delade de ett inlägg med länk till en högerextremistisk sajt med texten: "ISLAMISERINGEN AV SVERIGE. TV4 firar midsommar – med kebab och slöja". Vad var problemet? Kocken Mortado bar slöja och lagade kebab på Tv4, och det dessutom på midsommar. SD i Flen kunde inte hålla sig ifrån att dela inlägget med en tumme ner. Senare togs inlägget bort med hänvisning till att "det var folk som tyckte att det var ett felaktigt inlägg" (E-kuriren, 24/6).

De flesta föredrar nog sill framför kebab på midsommar, men det är knappast argument nog för att kalla på ragnarök. Att en kvinna bärandes slöja lagar mat i tv-rutan borde inte leda till ramaskri. Tvärtom borde vi vara glada att alla svenskar - oavsett etnicitet, religion eller könsidentitet - vill fira midsommar tillsammans. Det finns ingen tydlig ram för en "riktig" midsommar eller regler för vilka som får vara med i firandet, även om många förknippar det med sill och dans. Alla firar vi på olika sätt, eller inte alls. Valet av kebab eller sill är en icke-fråga som inte hotar ditt firande, eller Sverige som land. Att SD i Flen ens tänker i de sistnämnda banorna skvallrar däremot mer om deras syn på muslimer som ett hot mot Sverige.

Från den yttersta brunhögern kritiseras stundvis invandrare för att 1) inte vilja integreras och 2) för att de faktiskt integreras. Oavsett infallsvinkel är deras slutsats alltid den samma: invandrare är inte välkomna. Svenskheten är exkluderad till de som fötts med ljus hy, blont hår och blåa ögon. Det är en i grunden avskyvärd människosyn som inte bör ha något fotfäste i Sverige.

Samma princip tillämpades av internetrasisterna mot Jimmy Durmaz i helgen. Trots att han representerar och spelar för Sverige i VM blev hans svenskhet ifrågasatt när han gjorde ett felsteg på fotbollsplanen. Det säger något om högerextremas syn på vilka som är svenskar, och hur enkelt de ger sig själva rätten att ta ifrån Durmaz nationella identitet. Ty hatarna bakom skärmen har ingen rätt att vare sig hota eller avgöra medborgarskap. Den rätten tror de sig ha på premissen att de är överlägsna alla människor med mörkare hudton. Vad är det om inte rasism?

Midsommar är visserligen förbi, men internetrasismen har inte avtagit. Den stundande valrörelsen kommer med stor sannolikhet innehålla fler rasistiska drev. Hat, hot och konflikter är den högerextrema miljöns syrgas. Likt en ballong behöver vi som medmänniskor spräcka hål på rasisternas tillsynes innehållslösa, men luftfyllda drev.