Sommaren 2007 stod kommunalrådet Jan Carle (M) i badrocken en bit ut i vattnet nere i Nyköpings hamn. Drömmen om en central badplats, ett dopp i Kungshagen, var inom räckhåll. Den dagen badet står klart hoppar jag i som nummer ett lovade, kommunalrådet.

2009 var målet för första doppet. Det gick inte.

Till saken hör att såväl Nyköpingsalliansen, som då styrde, och Socialdemokraterna som förlorade makten 2006, båda ville se ett citybad i någon form. En sommarstad utan nära bad, gick helt enkelt inte för sig.

Redan före valet 2006 lovade kommunalrådet Göran Forssberg (S) att det skulle bli ett nytt bad i form av en konstgjord sjö. Med Carle vid rodret blev utfästelsen i stället först en större bassäng och sedan i en lite mindre vattenlek. Det kallade dåvarande oppositionsrådet Urban Granström (S), det nuvarande kommunalrådet, för ”en liten plaskdamm”, inget riktigt bad. Och efter valet 2010, när makten återigen hade skiftat dök det 2012 upp ett förslag om ett flytande badhus vid Täcka udden, alternativt på pålar. Badet skulle försörjas med vatten från VA-nätet.

Inte heller det gick.

Eftersom hamnen och området i dess närhet har århundraden av industriell verksamhet som historia, samt två kommunala soptippar och ett reningsverk ute vid Brandholmen, är problemet att det krävs omfattande sanering. Precis som kommunens samhällsbyggnadschef 2018 konstaterade i SN går det förstås att bada, men bara på egen riskt. Att röra upp det som finns på botten är fortfarande ingen bra idé.

Det senaste i badfrågan, den här gången ett medborgarförslag, kunde ni läsa om i onsdagens SN (7/8). Själva tanken är rätt intressant. Att kunna kombinera en havspool, som i första hand är ett projekt för att motverka övergödning och syresätta havsvatten, med bieffekten att det ger badbart bassängvatten, det ligger i tiden. När nytta och nöje kan förenas blir det så mycket bättre. Men den försöksverksamhet som är på gång vid Fide i Burgsviken på sydligaste Gotland, har inte kommit så långt att det går att dra vettiga slutsatser än.

För staden Nyköping är bra badmöjligheter egentligen inte långt borta. Fina möjligheter till sommardopp finns bland annat vid Strandstuviken på Arnö, Edstorpsbadet vid Råby eller Stendörrens naturreservat, inte långt från Studsvik. Årets nyhet, den kommunala badbussen från centrum till Stendörren på måndagar och Strandstuviken på tisdagar och torsdagar, bör åtminstone ha lindrat behovet.

Om inte annat finns där också en samhällspedagogisk poäng med att det eftertraktade inte alltid ligger i stadskärnan. Ibland finns livets goda – som de bästa och finaste sommarbaden att få på andra platser i en kommun som Nyköping.