Under veckan som varit har Stockholm stått värd för Europride. I stället för en sedvanlig Pride har evenemanget varit ännu större, med fler besökande och fler internationella besökare. Rättigheten att få vara den man är och älska den eller de man vill är inte given överallt. Pride är en fest men också en plats för politiska ställningstaganden just för allas lika rätt.

Pride existerar inte främst för att politiska partier ska kunna ta hem billiga poänger på att visa upp sig där, men det är likväl viktigt att vara där. Kanske är det extra viktigt om man är partiledare för ett parti som alltför ofta får kritik för att vara svagt inom frågor som berör HBTQ-personer, alltså homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner, och som dessutom ligger och balanserar på riksdagsspärren.

Att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor valde att inte gå Prideparaden är kanske det ärliga – om KD faktiskt inte tycker att frågorna är så viktiga. Men om kristdemokraterna påstår sig värna om frågor som rör HBTQ så borde de i alla fall försöka låtsas bry sig. Att gå i Prideparaden är en otroligt enkel markering som inte kräver någonting. I stället valde Ebba Busch Thor att hålla sitt sommartal på annan plats, samtidigt som Pride.

Ebba Busch Thors sommartal hölls på Hönö utanför Göteborg. Hönö ligger i Öckerös kommun där KD i riksdagsvalet hade 16,93 procent. Långt över riks­snittet och med andra ord ett till synes stabilt krist­demokratiskt område.

KD har flera bekymmer. Att KD inte lyckas locka några nya väljare är ett problem, ett annat är att partiet har alldeles för många sistagångsväljare. Kort sagt dör partiets väljarunderlag ut, något som inte enbart är ett KD-bekymmer, men KD lockar få eller inga nya väljare.

Klassiska kristdemokratiska frågor som välfärd och familj lockar alldeles för få för att vara säker på att klara riksdagsspärren. Att då hålla ett sommartal där man kritiserar förskollärare för att leka politiskt korrekta prussiluskor i stället för att vara pedagoger, det får KD att framstå som ett parti som gett upp hoppet om att locka till sig några nya väljare.

Förvisso deltog Ebba Busch Thor tidigare i veckan i en partiledardebatt kopplad till Pride, vilket hon ska ha all heder av, liksom det faktum att flertalet andra kristdemokrater valde att gå paraden.

2017 var Ebba Buch Thor den första kristdemokratiska partiledaren som gick i Pridetåget. Under hennes ledning har KD förvisso gått framåt i HBTQ-frågorna, men att lägga ett sommartal mitt under Prideparaden sänder därmed märkliga signaler.

Om KD vill vara kvar i riksdagen har partiet inte råd att tillfredsställa redan säkrade röster när valet att nå nya väljare genom deltagande i Prideparaden finns. Menar man allvar med att HBTQ-frågorna är viktiga och man bryr sig hade man kunnat hitta en annan dag att hålla sommartal på.

Elin Larsson