Det började med Anita Gradin (S) följt av Margot Wallström (S) och nu senast Cecilia Malmström (L). Listan över svenska EU-kommissionärer är könsmässigt ensidig, men också en påminnelse om att erfarna svenska politiker behövs i det europeiska samarbetet. Nästa svenska kommissionär bör vara en man, en skarp politiker med god erfarenhet och förmåga att positionera sig i internationella miljöer.

Vi har en S-ledd regering, men listan över kvalificerade svenska ex-ministrar med socialdemokratisk partibok är inte särskilt upplyftande, om vi vill ha en närvaro i kommissionens arbete som gör Sverige starkare än sin storlek. Listan över bra kandidater som helhet är tämligen kort. Det finns dock en svensk statsman som har förutsättningarna för att axla kommissionärsuppdraget, med erfarenhet av ledarskap i kristid, av att forma konstruktivt samarbete över partigränser och dessutom kan argumentera med skärpa i en idéburen debatt.

Fredrik Reinfeldt var Alliansens statsminister i åtta år – och han visade under den tiden hur en spretig borgerlighet – mellan liberaler och värdekonservativa - kunde utgöra en stark kraft för förändring. Han agerade som statsminister för Sveriges intressen inom EU men också på den globala arenan, med såväl tyska förbundskanslern Angela Merkel som med den dåvarande amerikanska presidenten Barack Obama. Merkel åkte Harpsundseka och Obama gjorde ett uppmärksammat gästspel i Stockholm. Sveriges position spelade roll.

I dagens Moderaterna är Fredrik Reinfeldt inte precis ett namn som möts av stående ovationer. Det har att göra med hur han släppte allt och lämnade sin post på valnatten 2014, men framför allt med att partiet mycket hellre vill stå för en stram än en human flyktingpolitik. Reinfeldts politiska linje just i den frågan ligger i dag närmare Centerpartiet och Liberalerna.

I ett mer nyktert ljus är Reinfeldt en beprövad och skicklig statsman som förstår sin roll i ett större sammanhang. Det vore på sin plats – inte minst i ett parlamentariskt läge på hemmaplan med en svag regering och en splittrad riksdag ¬– att hämta nästa kommissionär från det största oppositionspartiet. I en polariserad tid behöver konstruktiva krafter söka gemensamma grepp och komma förbi partiegoismen. Oavsett vilken kommissionärsroll som Sverige i slutänden får ta hand om.

Visst det finns förstås en del väljare och debattörer som spräcker det mentala topplocket över att låta Fredrik Reinfeldt vara vår man i Bryssel. Han var ju en retoriker som aldrig backade inför dueller med ytterkanterna – och påfallande ofta tog hem ordväxlingen. Det är egenskaper som tål att uppskattas, att samla svenska intressen kring i en ogästvänlig tid.