Donald Trumps tidigare nära medarbetare Steve Bannon planerar att inrätta en ­stiftelse till stöd för Europas extremhöger. Stiftelsen kommer troligtvis ha Bryssel som bas och målet är Europaparlamentsvalet som äger rum våren 2019.

Europaparlamentsvalet är ett tacksamt val att ge sig på om man vill stödja Europas extremhöger. Valet har väldigt lågt valdeltagande, vilket gör att den som vill mobilisera sig har stora chanser att lyckas. Extrem­högern har dessutom tagit sig mycket längre i resten av Europa än vad den gjort i Sverige. Underlaget är alltså ganska stort och Bannons intentioner är mycket skrämmande.

Steve Bannon var tidigare president Trumps chefsstrateg och hjärnan bakom hans presidentkampanj. Han är skarp och har med facit i hand lyckats väl med sitt uppdrag.

Tidigare i våras reste Bannon runt i Europa och ­träffade företrädare för extrema högerpartier, där­ibland Le Pen i Frankrike, Farage i Storbritannien och Ungerns premiärminister Orbán. Med sin stödorganisation är tanken att han ska ta strid mot liberala ­grupperingar och göra en högerrevolt. Men vad ­Europa och EU behöver nu är inte fler högerextrema populister utan snarare ordning och reda med partier som på riktigt bryr sig om unionens framtid.

När extremhögern kraftsamlar ute i Europa så kommer det att påverka oss i Sverige på ett eller annat sätt. Vi hänger oss åt EU-samarbetet och de flesta riksdagspartier vill utveckla EU-samarbetet. Men vad EU-parlamentet ägnar sig åt och vilken lagstiftning medlemsstaterna tvingas implementera beror tyvärr till stor del på vilka som sitter i parlamentet. Konsekvenserna av att mobilisera extremhögern kan alltså bli förödande. De europeiska debattströmmarna påverkar även Sverige och risken med en mobilisering likt den ­Bannon tänker ägna sig åt är man piskar upp främlingsfientliga stormar även här.

Det finns redan nu flera exempel på hur främmande makter försökt påverka andra nationers val och man är naiv om man tror att det inte kommer ske även ­under EP-valet. Fler partier måste kraftsamla inför EP-valet och ta det på större allvar liksom man tar Sverigedemokraternas ökning nu på allvar.

Lösningen på en orolig omvärld är inte aggressiv ­populism utan det är mera frihet. I Europa finns det alldeles för stort utrymme för extremhögern att kraftsamla. Det är mycket oroväckande att hjärnan bakom Trump ser stor potential i Europa och EP-valet. I och med en digitaliserad värld visar sig påverkansarbetet i nya former som vi inte är vana med sedan ­tidigare. Kan man samtidigt mobilisera stora delar av den europeiska extremhögern samtidigt är risken stor att vi inför EP-valet 2019 står inför ett debattklimat vi aldrig tidigare skådat. Om inte partierna och väljarna vet hur de ska hantera det som komma skall kan valet 2019 bli en rysare på flera sätt. Den enda troliga­ vinnaren då kommer tyvärr vara de högerextrema partierna,­ vilket vore en sorgens dag för Europa.

Elin Larsson