Området Kashmir i nordvästra Indien, gränsande till Pakistan har länge varit omstritt. Till Kashmirområdet kan även en del av dagens Pakistan och Kina räknas. Det är ett område som präglas av språk­liga, historiska och religiösa motsättningar – och dessutom utgör en konfliktyta mellan Indien och Pakistan, i dag två kärnvapenmakter.

Den 14 februari dödades över 40 soldater i en indisk paramilitär grupp av en självmordsbombare. Attentatet skärpte motsättningarna ytterligare. Indien hävdar att islamistgruppen Jaish-e-Mohammad, baserad i Pakistan, ansvarade för dådet. Pakistan förnekar bestämt. Indien anklagar Pakistan för att uppmuntra och stötta grupper som attackerar indiska styrkor och det lokala styret i Kashmirområdet. Även den del av Kashmir som tillhör Indien har en mycket stor andel muslimer.

Det har aldrig egentligen varit lugnt i Kashmir. De lokala våldsamheterna har emellanåt minskat men aldrig upphört. När Indien och Pakistan bildades efter det att det brittiska kolonialväldet hade dragit sig tillbaka, fick maharadjan av Kashmir välja tillhörighet och valde Indien, följt av ett första krig mellan staterna, följt av två till, det senaste 1971–72.

På onsdagen kom Kashmir de mest laddade konflikttimmarna på länge, möjligen det svåraste läget sedan kriget 1971–72.

Motsättningarna mellan Indien och Pakistan handlar inte bara om staters tuppfäktning. I botten finns religiösa motsättningar mellan det huvudsak­ligen hinduistiska Indien och muslimska Pakistan, en tung faktor bakom uppdelningen när britterna definitivt släppte sina kolonier i området 1947. Incidenter i det indiska området mellan lokalbefolkning och centralmakt har varit återkommande problem, liksom strider mellan indiska trupper och muslimska separatister/terrorister, under hela efterkrigstiden.

Pakistan hävdar sig ha skjutit ned indiskt stridsflyg som trängt in i landets luftrum. Indien påstår sig ha svarat på en kränkning av eget luftrum från Pakistans sida och skjutit ned ett pakistanskt plan.

I Pakistan, en stat med återkommande kriser i statsfinanserna, får landets ledning understöd via anti-indiska, anti-hinduiska protester. Den indiska premiärministern Narendra Modi har å sin sida sitt starkaste stöd bland hindunationalistiska grupper. Om ett par veckor är det också dags för Indien att hålla val.

Riskerna är omfattande. Små väpnade strider och fler flygincidenter kan raskt övergå i mer uttalad krigföring, där den ena eller andra sidan höjer insatserna. I slutänden har båda staterna tillgång till kärnvapen.

Den som tror att Syrienkonflikten är den enda krutdurken i området med tydliga spridningsrisker – till Israel-Iran, Turkiet-Kurdistan och Iran-Saudiarabien och så vidare, tar kraftigt miste. Gränskonflikterna mellan Indien och Pakistan kan få katastrofala konsekvenser. Därför är det värt att notera hur såväl EU, USA och Kina manar till återhållsamhet och dialog.