På ettårsdagen av Donald Trumps presidentskap stängdes den amerikanska statsapparaten ned. Förhandlingarna mellan demokrater och republikaner hade brutit samman. Frågan som hade stått i fokus och som ledde till att förhandlingarna brakade samman är de så kallade ”drömmarna”, 690 000 barn till papperslösa invandrare som den förre presidenten, Barack Obama, gav tillfälligt uppehållstillstånd genom programmet Daca.

”Drömmarna” är som vilka amerikanska drömmare som helst, strävsamma unga människor som vill skapa sig ett nytt liv i USA. En grupp som Trump ömsom velat skicka ut i stil med den invandringspolitik han har förespråkat, ömsom värna om dessa strävsamma ungdomar som bara längtar efter den amerikanska drömmen.

De sammanbrutna förhandlingarna och en ständigt skiftande attityd i de politiska förslagen är ungefär vad man kunnat förvänta sig av president Trumps ledarskap. Det är inte första gången som den amerikanska statsapparaten stängs ned, men det är ytterligare ett misslyckande av Trump som därmed har blivit den sortens politiker han lovade att städa bort.

Senaste gången statsapparaten stängdes ned var 2013 under Barack Obamas ledning. Detta då hans motståndare, republikanerna röstade igenom en budget som försenade sjukvårdsreformen Obamacare. Skillnaden jämfört med nu är att republikanerna styr både Vita huset samt har majoritet i senaten och representanthuset samt den uppenbara skillnaden i ledarskap mellan Obama och Trump. För sin del anklagar Trump Demokraterna för det som hänt, medan Demokraterna kallar nedstängningen för ”Trump shutdown”. Båda sidor attackerade varandra hårt, innan man kunde komma fram till en tillfällig budgetlösning som gäller till den åttonde februari.

Efter ett år av Donald Trumps ledarskap är knappast någon förvånad över att politiken är kaos och administrationen inte fungerar som den ska. Han försäkrade väljarna om att han skulle dränera byråkratin i Washington DC och det finns nu en rädsla för att få skulden. Därför blev det än viktigare att snabbt komma fram till en kompromiss.

Utöver att republikanerna har såväl Vita huset som majoritet i både representanthuset och senaten så är amerikanska väljare i allmänhet trötta på politiker. Tålamodet är kort mot folk i kostym som inte kan komma överens enkom av ideologiska principer. Donald Trump kan inte utge sig för att inte vara en av dessa hur länge som helst.

Tillfälliga, kortvariga budgetlösningar är vanliga i amerikansk politik. Sannolikt kommer amerikanerna få bevittna fler förhandlingar som faller samman och Trump kommer återigen att få svårt att förklara på vilket sätt just han ändrar om i byråkratin och gör Amerika stort igen. Frågan är bara om det kommer leda till ännu mer kaos från Trumpadministrationens sida? Eller kommer republikaner och demokrater faktiskt att försöka komma överens i ett försök att rädda båda partiers anseende?

Elin Larsson