Här är tio positiva nyheter som inträffat eller presenterats sedan den förra listan i SN skrevs i slutet av april.

1.Det amerikanska företaget Root AI har demonstrerat sin ”skörderobot” Virgo. Den är så pass fingerfärdig att den kan plocka tomater utan att de skadas, och är bättre på att upptäcka om tomaterna är mogna än vad människor är. Root AI utvecklar nu liknande skördemaskiner för gurkor, jordgubbar och paprikor.

2.Forskare vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) har tagit fram en tröja med sensorer som mäter vinkeln på armar och rygg och skickar datan till en telefon. Tröjan varnar genom en signal för rörelser och ställningar som kan leda till belastningsskador. I framtiden kan den hjälpa till exempel industriarbetare eller butikspersonal.

3.En studie på 1 000 manliga homosexuella par runtom i Europa visade att så kallad antiretroviral behandling gjorde att ingen individ i studien blev smittad av sin HIV-positiva partner. Detta genombrott kan både minska stigmat gentemot HIV-smittade personer, och ger hopp i kampen mot AIDS.

4.Enligt en ny rapport från Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) genererade förnyelsebara energikällor under förra månaden för första gången mer el än vad kol gjorde i USA. 2010–2018 minskade andelen kol i USA:s energimix från 45 till 28 procent.

5.Under maj månad avslutades de största demokratiska valen någonsin i Indien med 900 miljoner röstberättigade; valdeltagandet var rekordstora 67 procent. I samband med valet uppmärksammades också att Indiens höga tillväxt innebär att 44 indier lyfts ur extrem fattigdom (cirka 20 kronor om dagen) varje minut. Det innebär att extrem fattigdom kan vara utrotat i Indien år 2031.

6.Även i Europaparlamentsvalet sattes nya rekord i valdeltagandet. Över hela EU låg valdeltagandet på drygt 50 procent, ett lyft med nästan 10 procentenheter från förra valet. Det gick heller inte så bra för nationalpopulister som förutspått: italienske Matteo Salvinis nya grupp ser bara ut att få 70 av 751 platser i Europaparlamentet.

7.SAS och flygplanstillverkaren Airbus meddelade nyligen att de kommer att ingå ett samarbete med start sommaren 2019 för att ta reda på hur väl flygbranschen är anpassad för att använda sig av el- och hybridflyg i stor skala. Man ska bland annat testa hur planen ska laddas på flygplatser och hur man får grön el dit.

8.Efter att ha testat prototyper under tre års tid kommer det franska företaget Sigfox under sommaren att använda nya implantat för att lättare följa noshörningar med GPS. Nu utvecklar man liknande implantat för elefanter, tigrar och lejon för att förebygga tjuvjakt.

9.Det finska företaget Solar Water Solutions har installerat en ny sorts avsaltningsanläggning i Namibia. Tekniken för avsaltning har funnits sedan tidigare, men eftersom Solar Water Solutions anläggning kan drivas enbart på solenergi, utan batterier, är den både billigare och miljövänligare än tidigare varianter.

10.Enligt brittiska tidningen The Guardian blev 17-åriga Isabelle Holdaway den första människan i världen att räddas genom ett genmodifierat virus. Viruset slog ut en infektion orsakad av antibiotikaresistena bakterier som Holdaway drabbades av efter en lungtransplantation. Nu hoppas forskare kunna göra större kliniska studier.