Amineh Kakabaveh kunde ha varit Vänsterpartiets idealexempel på hur man kan komma till Sverige som 18-årig analfabet – och sedan kämpa sig till en utbildning som socionom, en riksdagsplats och ett stort utrymme i offentlig debatt. Men icke. I går meddelade partiledningen att hon bör uteslutas.

Hennes stora misstag var när hon för några år sedan delade en film i sociala medier med rasistiska påståenden om somalier. Den skadan lyckades hon aldrig riktigt reparera.

Kakabavehs styrka som politiker har varit arbetet mot hederskultur. Som riksdagsledamot och som ordförande för organisationen Varken hora eller kuvad har hon riktat hård kritik även mot sitt eget parti.

Vänstern har gärna pratat om mäns våld mot kvinnor som ett stort samhällsproblem, men samtidigt inte kunnat bejaka att hederskultur, ett grovt förtryck inom en minoritet, ska få särskild uppmärksamhet. Partiets tes har mer gått ut på att begrepp som hedersbrott används av samhällets alla högerkrafter – för att svärta ned utsatta förorter, muslimer och invandrare i allmänhet. För V var det viktigare att vifta hårt mot högern är att skydda den som hotas av hedersförtryck. Ideologisk blindhet kan knappast illustreras mer tydligt.

I Almedalen i somras försökte partiledaren Jonas Sjöstedt lugna ned läget. V-ledaren erkände att partiet hade underskattat hedersproblematiken, eller mer ordagrant ”hedersvåldet”. Det var en rak tvärvändning i steget, men det innebar inte att Kakabaveh hade förlåtits.

Hon fick många personkryss men anser sig ha mobbats och frysts ute av partiledningen och säger sig ha varit sjukskriven från arbetet i riksdagsgruppen. Nu spelade partiets ledning ut det trumfkort man hade kvar: att föreslå att hon kastas ut. Det symboliska budskapet blir att hennes meningsfränder inte har något i V att hämta. På så vis lär Vänsterpartiets svårigheter med samhällsproblemet hederskultur förbli ett ideologiskt magsår.

Fotnot: Den ursprungliga ledartexten innehöll en felaktig uppgift om att Kakabavehs personkryss räckte till en riksdagplats, så var inte fallet. Hon kom in även 2018 via sin position på valsedeln.