Foto:

Deltidsbrandmän gör helomvändning – flera tar tillbaka uppsägningar

OXELÖSUND/TROSA

34 av 37 deltidsbrandmän i Oxelösund och Trosa sa för en månad upp sig i protest. Nu väntas de flesta ta tillbaka sina uppsägningar.

Missnöjet kring det nya centrala avtal för deltidsbrandmän, som börjar gälla från 1 maj, har varit stort över hela landet. I SN:s spridningsområde ledde det till att, i princip, hela styrkorna sa upp sig i både Oxelösund och Trosa.

En månad senare är läget ett annat. Nu på torsdag ska deltidsbrandmännen träffa arbetsgivaren på nytt, och då kommer flera att ta tillbaka sina uppsägningar.

– Vi har aviserat att vi kan tänka oss att komma tillbaka, men inget är påskrivet i nuläget, säger Patrik Gralberg, styrkeledare för deltidsbrandmännen i Oxelösund.

13 av totalt 15 har sedan tidigare sagt upp sig. Och av de 13 väntas nio vara villiga att fortsätta sitt arbete.

Villkoren är desamma som presenterades för deltidsbrandmännen under förhandlingen med kommunen i februari. Men trots ett utbrett missnöje är säkerheten för Oxelösundsborna det som är avgörande för Patrik Gralbergs beslut.

– Jag tycker inte att den bemanningsplan som lagts fram är rimlig. Länsstyrelsen och kommunen har sagt att de tycker att den är okej, som en tillfällig lösning, men vi brandmän tycker inte det. Då väljer vissa av oss att gå tillbaka för att kommuninvånarna ska få en bra och trygg räddningstjänst, säger Patrik Gralberg.

För deltidsstyrkan i Oxelösund innebär det här att totalt 11 av 15 brandmän blir kvar. Gralberg, även facklig företrädare för BRF (Brandmännens riksförbund), vet inte hur övriga fyra har resonerat.

Kollegan Thomas Larsén, är en av de som har bestämt sig för att inte fortsätta.

– Jag är en av dem som inte går tillbaka, Det beror inte bara på de ekonomiska förändringarna som gör det svårt att hålla beredskapen året runt. Med det här nya avtalet har man tagit bort och tagit bort och fattat beslut helt över våra huvuden. Det känns inte som om de tycker att det vi gör har något värde, säger Thomas Larsén till SVT Sörmland.

I Trosa har 21 av 22 sagt upp sig, men även där kommer majoriteten av deltidsbrandmännen att ta tillbaka sina uppsägningar.

Av samma anledning som i Oxelösund: För att invånarna inte ska komma i kläm.

– Vi gjorde aldrig det här för att de skulle drabbas. Vi ville bara ha ett bättre avtal, säger Örjan Svensson, deltidsbrandman och facklig företrädare för BRF i Trosa.

Nu känner de ansvar för Trosabornas säkerhet, då det förslaget som annars skulle gå igenom skulle innebära försämrad säkerhet, menar Örjan Svensson.

– Vi bor ju också i Trosa. Vi vill inte riskera att drabbas på grund av den låga bemanningen när vi är hemma och lediga med familjen till exempel.

Brandmannaupproret

Grundar sig på missnöje med det centrala avtalet som gäller från 1 maj. Bakom står fackförbunden Brandmännens Riksförbund, Kommunal och Vision, samt arbetsgivarförbundet Pacta och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Lokalt har deltidsbrandmännen krävt att få tillbaka biltillägg och OB-tillägg, samt få lönetillägg efter erfarenhet och kunskap.

Det har Nyköpings kommun sagt nej till. Istället har ett ensidigt arbetsgivarbeslut fattats om:

* Två timmars betald fysträning per månad, som ger 326 kronor/månad

* Höjd dygnsersättning för extrapass, från 200 kr till 400 kr/månad.

Bemanningen på övriga orter

Gnesta: 17 brandmän kvar av 19

Nyköping: 22 brandmän kvar av 22

Nävekvarn: 6 brandmän kvar av 6

Vrena: 18 brandmän kvar av 18

Källa: Sörmlandskustens räddningstjänst

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Oxelösunds kommunRäddningstjänstenTrosa kommunTrosa
Relaterat