Fartyget ligger nu i Oxelösunds hamn efter nattens grundstötning. Foto:

Dramatik i natt – 90 meter långt fartyg gick på grund i Bråviken

Oxelösund
Tio sjömän var ombord när det 90 meter långa fartyget började ta in vatten. Samtliga är i säkerhet, nu ska befälhavaren och styrmannen förhöras av polis.

Vid 03.20 på natten till fredagen kom ett larm in till Sjö- och flygräddningscentralen om att fartyget Listervik hade gått på grund i Bråviken, utanför Nävekvarn.

Lastfartyget Listervik går under färöisk flagg, och transporterar vete. Det mäter nästan 90 meter på längden och drygt 13 meter på bredden.

Enligt sajten Flygföljarens fartygsradar så har Listervik varit på väg mot Norrköping innan det gick på grund strax utanför Ålbäck.

– Fartyget tar in vatten och har slagsida. Läget är under kontroll i nuläget men det kan förvärras mycket fort så vi har lotsbåt och kustbevakningen på plats och kan hjälpa till om läget förvärras, sa Ann-Louise Karlsson, räddningsledare hos Sjö- och flygräddningscentralen under natten.

Kustbevakningen hade ett miljöskyddsfartyg i beredskap i Oxelösund, men fartyget kunde ta sig till Oxelösunds hamn för egen maskin.

– Vi räknar med att det tar några timmar eftersom fartyget inte kan ha högre hastighet än fyra knop, sa Ann-Louise Karlsson under natten.

Kustbevakningen i Oxelösund kan inte uttala sig om själva räddningsaktionen då händelsen nu har förundersökningssekretess. Sjöräddningssällskapet i Arkösund fick larmet och var på väg att undsätta fartyget när det gått på grund i Bråviken.

– Vi åkte på larmet men kom inte ändå fram innan vi fick höra att det gjordes bedömningen att de skulle klara sig själva med lotsbåten och Kustbevakningens båt. Vi åkte tillbaka till Arkösund för att byta båt till en som var mer lämpad för att kunna hjälpa till, men då hade de hunnit ta skeppet in till land i Oxelösund, säger Jim Karlsson på Sjöräddningssällskapet.

Göran Johansson arbetar på Sjöfartsverket som båtsman och SAR-samordnare för Bråviken. Han var med på räddningsaktionen och kom först till platsen med lotsbåten.

– Vi var nere hos dem vid fyratiden på morgonen. Om jag förstod rätt så var det vid Rödgrund de hade gått på grund, det ligger söderut från Östra Kovik, säger han.

Tillsammans med Kustbevakningens båt följde de fartyget in till Oxelösunds hamn.

– De hade lite slagsida och vi var med om läget skulle förvärras, vi visste ju inte hur mycket hon läckte. Och i och med att det var tio man ombord var det viktigt att vi fanns med om läget skulle bli allvarligare, fortsätter Johansson.

Vid 05.30 hade fartyget lyckats ta sig in till kaj och besättningen är nu i säkerhet. Polisen kommer att förhöra kaptenen och besättningen.

– Eventuellt finns det misstankar om brott men det är för tidigt att säga, säger Magnus Holmström, vakthavande befäl hos polisen.

Polisen har upprättat en anmälan om vårdslöshet i sjötrafik. Rutinerna är de samma som vid trafikolyckor på land, berättar polisens presstalesperson Björn Öberg.

– Finns det anledning att anta att brott kan ha förövats så ska vi upprätta en anmälan.

Två personer hämtades till förhör under morgonen.

– Vi vill prata med dem. Det är befälhavaren och styrmannen på fartyget. Misstanken är vårdslöshet i sjötrafik sedan vill vi kolla nykterhet också, säger Björn Öberg.

Männen som ska höras är i 60 respektive 65-årsåldern och kommer från Östeuropa.

Efter att ha kontrollerats under morgonen så visade det sig att männen inte var påverkade av alkohol.