Foto:

Finska krigsveteraner får minnessten

Oxelösund

Sotien sankarit - Krigets hjältar. Så kommer det att stå på den minnessten som snart ska finnas på Oxelösunds kyrkogård.

I slutet av oktober är det tänkt att en minnessten för de som varit med i andra världskriget ska invigas på kyrkogården. Bakgrunden är att så stor andel av Oxelösunds befolkning, knappt 16 procent har finska rötter. Det bor fyra krigsveteraner som fortfarande är vid liv i kommunen, men begreppet krigets hjältar - sotien sankarit på finska - är betydligt vidare än de som skickades ut för att försvara Finland mot Sovjetunionen med vapen i hand.

"Det här innefattar alla de människor som vi vill ska hyllas i och med detta. De soldater som stred för Finland i kriget, såväl finländare som frivilliga svenskar, lottor, smålottor, de föräldrar som skickade iväg sina barn till Sverige och de familjer som tog emot krigsbarnen. Krigsbarnen som levt med två familjer, de som invalidiserats i kriget och de barn som blev utan föräldrar på grund av kriget", står det i ett brev som Oxelösunds och Nyköpings församling, Oxelösunds finska förening, Krigsveteranernas stödförening, pensionärsföreningen Kipinä samt flera privatpersoner skrev till kyrkorådet 2015.

Det tog skruv och nu blir minnesstenen verklighet. En till anledning till att frågan väckts är att flera gravar där krigsveteraner vilat tagits bort från Oxelösunds kyrkogård.

Preliminärdatumet för invigningen av minnesstenen är den 24 oktober.

Läs mer om dessa ämnen

OxelösundKrig

Mest delat denna vecka