Flera mataffärer, både fysiska butiker och de som säljer mat över nätet, säljer varar som är på väg eller har passerat utgånget bäst föredatum. Att köpa filmjölk görs dock bäst i en vanlig mataffär.

Gammal mat köps av oxelösundare

Oxelösund

Sex ton mat som var på väg att slängas köptes av oxelösundare under 2017.

En nätbutik som specialiserat sig på att sälja mat och förbrukningsartiklar som annars skulle ha slängts, sålde sex ton av felmärkta eller utgående matvaror till oxelösundare under 2017. Per person innebär det att Oxelösund hamnar på plats 63 bland Sveriges kommuner.

Statistiken kommer enbart från en näthandlare och det finns många andra sätt att köpa mat som håller på att gå förlorad – med omsorg för miljön, ekonomin eller båda delarna. Exempelvis säljer flera mataffärer i SN:s täckningsområde ut mat som närmar sig eller har passera utgånget bäst föredatum, till ett billigare pris. Det enklaste sättet är dock det som de flesta lärde sig som små – att äta upp sin mat.

Enligt Naturvårdsverket blir det cirka 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige varje år. Ungefär hälften av detta är matsvinn som skulle ha kunnat undvikas. Den mat som slängs varje år har gett utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid, vilket motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

Läs också

( 10 st )

Läs mer om dessa ämnen

OxelösundKlimatförändringarKlimathotetMatMiljöklimatkrisen
Relaterat