Lasse Wahlin berättar hur det känns att sälja Saga Lejon. Foto:

Han har kört Saga Lejon i 14 år – nu är hon till salu

Nyköping

Skepparen Lasse Wahlin har manövrerat Saga Lejon genom Nyköpings skär sedan 2003. I tisdags kväll la han ut fartyget till försäljning.

– Det är inte bara vårt fartyg som försvinner. Om fem år tror jag inte att det finns några kvar alls, säger Lasse Wahlin.

14 maj skrev SN om att bolaget Royal Stockholm Cruise Line lägger ned trafikeringen av M/S Saga Lejon. Skepparen Lasse Wahlin har kört fartyget sedan 2003. Han har manövrerat båtar sedan 1974.

– Det är så klart tråkigt att sälja den. Det är många människor som ringer till mig och tycker att det är trist, säger Lars Wahlin bakom rodret under en guidningspaus längs Göta kanal.

Under tisdagskvällen la Lasse Wahlin ut båten på Blocket med rubriken "En av Sveriges största flytande restauranger är nu till salu". Priset är 4,5 miljoner kronor.

– Jag gick ner till 50 procent av vad mina kollegor i Europa tar för sådana här båtar. Jag beskrev den som en flytande restaurang i annonsen, det finns ingen möjlighet för någon annan att ha den här i trafik, säger Lasse Wahlin.

För att kunna ha en sådan här färja till havs menar Lasse Wahlin att det krävs en stor skärgårdskännedom. Ägaren måste berätta om skärgården för resenärer och ha utbildad personal inom alla områden.

– Vilket blåbär som helst kan inte vara kapten på en båt. Det måste vara människor som kan det här ut i fingerspetsarna, säger Lasse.

LÄS MER: Studentluncher och grundstötning

Orsaken till försäljningen är att skärgårdskommunerna, bland Nyköping och Trosa, har visat ett svalt intresse för att behålla båttrafiken.

– Jag önskar att det fanns ett statligt bidrag som vi kunde ta del av. Då hade vi kunnat ha råd med utgifterna och ha möjlighet att göra den marknadsföring som behövs, säger Lasse.

Nu har de helt enkelt inte råd med turistbroschyrer, hamnavgifter, el, vatten och Transportstyrelsens inspektionsavgift, som skjutit i höjden de senaste åren.

Har du fått några svar på annonsen än?

– Ja, det är flera stycken som har hört av sig. Det har varit intressenter här från Iran, Grekland och Norge. Det kan ju vara någon från Nyköping som är intresserad också, en krögare kanske kan använda den som flytande restaurang här, säger Lasse.

M/S Saga Lejon

Saga Lejon har fyra våningar, flera dansgolv, 5 barer och plats för 380 sittande matgäster inomhus.

Ca 200 uteplatser kan arrangeras.

Båten överlåts efter den 15 juni 2017, vilket bland annat betyder att Nyköpings Enskilda gymnasium flyttar sin examensfest till en annan båt.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings kommunNyköpingSjöfartTurism
Relaterat