Micke Wallström börjar jobba i Oxelösund i september. Foto:

Här är den nye chefen för Oxelösunds förskolor och skolor – Micke Wallström börjar i höst

OXELÖSUND

En ny chef har anställts för att leda utbildningsförvaltningen i Oxelösund. Den nye chefen, Micke Wallström, börjar sin tjänst i september. 17 personer sökte jobbet.

Nye chefen för utbildningsförvaltningen blir Micke Wallström, 54, som bor på Arnö i Nyköping. Just nu är han verksamhetschef på friskolekoncernen Lärande AB. Tidigare har han bland annat varit lärare i grundskolan, rektor och samordningschef för förskolor och skolor i Nyköpings kommun.

Varför är du rätt person för detta?

– Jag har jobbat länge och på alla nivåer så jag har den erfarenheten som behövs. Det är ett komplext jobb där det händer mycket och man måste kunna förhålla sig till alla nivåer, från barnen som är ett år och hela vägen upp.

Hur lyckas man ha fokus på så många åldersgrupper samtidigt?

– En ung människa har en lång utvecklings- och utbildningsresa innan den har ett jobb. Det är många kritiska punkter, som att gå från förskola till skola eller från nian till gymnasiet. Alla i skolan måste förstå hur det funkar på alla nivåer för att kunna stötta eleverna rätt.

Micke Wallström ser samma utmaning i Oxelösund som i många andra kommuner. Dels den accelererande lärarbristen, dels att barnen blir allt fler. I Oxelösund saknas lokaler för både förskola och skola.

– En enorm utmaning som blir större ju mindre en stad är. Var ska den nya förskolan ligga? Hur ska vi få skattetryck som klarar att bygga en förskola för si och så många pengar? Det är svårt för politiker och tjänstemän att göra de prioriteringarna. Det är inget lattjolajban att bygga en skola. Den ska funka i 30, 40 och 50 år. Det är en enorm grej.

Har du planer på att flytta till Oxelösund?

– Bor på Arnö, så jag har sex kilometer dit. Jag kan ju cykla till jobbet, så jag kommer inte att flytta till Oxelösund.

Och till sist, vad får du för lön?

– 70 000. Det är en marknadsmässig lön. Utbildningschefer i Sverige tjänar mellan 68 000-74 000 kronor.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Oxelösunds kommunOxelösundSkola
Relaterat