Foto:

Här minskar arbetslösheten mest – och här finns jobben

Oxelösund

Arbetslösheten i Oxelösund minskar mest i Sörmland – och betydligt mer än i riket. Trosa är den enda kommun där det i princip är oförändrat – men de har länets lägsta arbetslöshet ändå.

Under februari var arbetslösheten i Oxelösund betydligt högre än genomsnittet för riket. 11,7 procent jämfört med 7,4 procent. Det finns dock en glädjande nyhet. Arbetslösheten sjunker mycket snabbare i Oxelösund. Här har den minskat med 2,2 procentenheter det senaste året jämfört med 0,4 procentenheter i riket.

Arbetslösheten har minskat i samtliga länets kommuner. De största minskningarna finns, förutom i Oxelösund, i Flen och Eskilstuna. Arbetslösheten i Sörmland uppgick i februari till 10, 0 procent, vilket är 1,0 procentenheter lägre än för ett år sedan.

— Jag tycker det är väldigt roligt att Sörmland äntligen får ett väldigt bra utslag på arbetsmarknaden, säger Jens Lotterberg som är analytiker vid Arbetsförmedlingen.

Även ungdomsarbetslösheten i Sörmland fortsätter att minska i rask takt. Under det senaste året har den fallit med 3,2 procentenheter till 12,3 procent. Enligt Jens Lotterberg gynnas ungdomarna bland annat av ett starkt konjunkturläge samt av att pensionsavgångarna är omfattande.

— Ungdomarna är eftertraktade när de har klarat gymnasiekompetensen. Då har de flesta goda chanser att få jobb, säger han.

Arbetslösheten i Sörmland

Flen: arbetslöshet 14,5 procent, förändring -1,2

Eskilstuna: 12,6 procent, -1,1

Oxelösund: 11,7 procent, -2,2

Katrineholm: 10,8 procent, -0,7

Vingåker: 10,1 procent, -0,8

Nyköping: 7,8 procent, -0,9

Strängnäs: 6,1 procent, -0,5

Gnesta: 4,5 procent, -0,9

Trosa: 4,2 procent, -0,1

Sörmland: 10,0 procent, -1,0

Riket: 7,4 procent, -0,4

Källa: Arbetsförmedlingen.

De mest annonserade yrkena i februari

Undersköterskor inom hemtjänst och äldreomsorg

Personliga assistenter

Lager- och terminalpersonal

Fastighetsskötare

Grundutbildade sjuksköterskor

Restaurang- och köksbiträden

Vårdbiträden

Grundskollärare

Källa: Arbetsförmedlingen.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

OxelösundTrosaArbetsmarknad
Relaterat